Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Nesvakidašnji oglas

Za 10 milijuna eura prodaje se dio otočića Galešnjaka

Autor:

25.01.2023. 21:28
Za 10 milijuna eura prodaje se dio otočića Galešnjaka

Foto: Arhiva ZLNesvakidašnji oglas osvanuo je na internetskim stranicama, a riječ je o prodaji dijela otočića Galešnjaka! Da ljubav ima cijenu uvjerili smo se u oglasu i ona iznosi 10 milijuna eura!


Jedinstveni otok u obliku srca, poznatiji i kao otok ljubavi, smješten u Pašmanskom kanalu između mjesta Turanj na kopnu i mjesta Pašman na tom otoku, prostire se na 142 tisuće kvadrata, a na prodaju je stavljeno 33 tisuće kvadrata u cjelini.


Silvestro Kardum, agent za nekretnine koji je oglasio prodaju dijela otočića Galešnjak, ne skriva kako interesa kupaca, u vrlo kratkom roku od objave ovog oglasa, ne nedostaje.


Elitna prodajna ponuda
– Prodaje se dio, ne cijeli otok. Više je vlasnika ovih parcela i sada su se konačno složili i odlučili ih prodati. Da se prodaje cijeli otok, cijena bi bila puno veća. Po Zakonu smo međutim, otok dužni najprije ponuditi državi na otkup i to cijeni po kojoj nađemo zainteresiranog kupca. Ako država odustane od kupnje, tada se ide u njegovu prodaju, objašnjava Kardum.


Jedinstveni otok u obliku srca jedini je ovakav u svijetu, a koliko je popularan svjedoče i brojni celebrityji koji su ga posjetili. U prvom redu tu su popularna američka pjevačica Beyonce sa suprugom Jay Z-om, koja je čak organizirala i proslavu rođendana na Galešnjaku, Michael Jordan, slavni košarkaš, Jeff Bezos, vlasnik Amazona…, odnosno elita do elite, a to je ujedno ovom otočiću i najbolja reklama.


Upravo ponuda za prodaju ovakvog otočića spada pod elitnu, a Kardum navodi kako zainteresiranih za njegovu kupnju ima.


– Otkako smo stavili oglas već su se javila tri investicijska fonda i privatni ulagači. S obzirom na recesiju ne znam hoće li prodaja dijela Galešnjaka biti brza, ali ovo spada pod elitnu ponudu, a elite koja bi ga kupila, dakako, ima… Vidjet ćemo, dodao je Kardum.


Na pitanje je li ovo prvi oglas prodaje nekog našeg otoka, Kardum odgovara da – nije!


Na Galešnjaku moguća gradnja


– Moj otac je na otoku Žižnju već prodao jedan teren prije koju godinu, navodi ovaj agent za promet nekretninama.


U oglasu se još navodi i kako je na Galešnjaku moguće otvoriti OPG na tri hektara površine, postoji i mogućnost izgradnje građevine od 400 kvadrata te 1000 kvadrata podzemne građevine, a što je mogućnost za jedinstveni spoj – poljoprivrednog i elitnog turizma.


Krešimir Ćosić, načelnik Pašmana, općine pod koju katastarski pripada Galešnjak, prodajom nije iznenađen. Naprotiv, kaže kako je očekivao da će se to dogoditi i ranije.


– Na otoku su privatne parcele, ima više vlasnika, njih 10-ak, a svi su s Pašmana i ovi ljudi sa svojim vlasništvom mogu raditi što žele. Galešnjak je u prostornom planu Općine Pašman, ali tamo se zasada ne može ništa raditi. Što će biti u budućnosti, vidjet ćemo, rekao je Ćosić.


Brightside Bright Side, YouTube kanal koji prenosi videozapise o povijesti i znanju, te ima više od 43,2 milijuna pretplatnika na svoj glavni kanal, je otok Galešnjak uvrstio i na svoj popis 20 svjetskih čuda. Otkriveno je i kako su na ovom otočiću prije više od sedam tisuća godina na njemu živjeli ljudi, što je objavljeno u studiji znanstvenika s Odjela arheologije zadarskog Sveučilišta 2019.