ponedjeljak, 15. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

SAIF ALKETBI

Arapski investitor potvrdio da on ima 43 posto Fortenove

Autor: Hina

08.11.2022. 10:57
Arapski investitor potvrdio da on ima 43 posto Fortenove

Foto: Pixsell/NLInvestitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi potvrdio je u razgovoru za Jutarnji list da je, slijedeći sve zakone EU i prije zadanog roka, preuzeo 43 posto dionica Fortenova Grupa Nizozemska od Sberbanke u Moskvi.


U razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista Gojkom Drljačom Alketbi uvjerava kako će poštivati zakonske obveze i norme kako bi dovršili sve korake u ovoj akviziciji.


“Preferiram ne komentirati besmislene spekulacije, ali, iskreno, bio sam iznenađen neprijateljstvom koji je pokazao menadžment. Radije bih da je menadžment bio više konstruktivan. Imamo puno zajedničkog posla u najboljem interesu kompanije s obzirom na dane uvjete na financijskim tržištima”, poručio je.


Privatna investicija
Na pitanje koliko je platio za Fortenovu Alketbi je kazao da je riječ o privatnoj investiciji koja će ostati povjerljiva.


“Vjerujem kako je Fortenova atraktivna imovina te nudi ogromne prilike za rast i očuvanje kapitala, ali s pravim investicijama odnosno strategijom. To ne bi trebalo biti iznenađenje za bilo koga tko prati globalne investicijske trendove u ovom sektoru. Pitanja ruske uključenosti u strukturu kapitala dobro je poznato. Mi smo upravo riješili to pitanje za kompaniju, što je još jedan razlog zašto sam iznenađen negativnom reakcijom nekih u Hrvatskoj”.


Sada se kompanija, kazao je Alketbi, može fokusirati na rast pri čemu mogu osigurati pomoć kod privlačenja međunarodnog kapitala i pristupa novim tržištima.


Uvjeren je da ni na koji način nisu kršili bilo kakve sankcije jer cijelo vrijeme poštuju sve pravne obveze. Kazao je i da je uvjeren kako će uspjeti registrirati svoje udjele.


Rast biznisa


“Ja i moja grupa nismo osobno pod sankcijama. Nastavit ćemo se pridržavati svih važećih zakona i regulacije u EU. Imam punu vjeru u pravni sustav EU. Primjećujem njezinu snažnu predanost poštivanju vladavine zakona te relevantnim bilateralnim te multilateralnim investicijskim sporazumima.


Uvjeren sam kako se od nas neće tražiti pravno povlačenje, ali dopustite da vas uvjerim kako sam spreman poduzeti sve nužne pravne korake kako bi zaštitio svoju investiciju i svoja prava. Bio bih razočaran ako bi došlo do toga jer vjerujem kako imam ispravan pristup biznisu”, rekao je Alketbi.


“Radije bih da koncentriramo svoje misli prema rastu biznisa i stvaranju vrijednosti za naše zajednice i dionike u Hrvatskoj i široj regiji”, rekao je investitor uvjeren da je Fortenova hrvatski dragulj, a on šansa za svježi start, prenosi Jutarnji list.