ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sanacija luke

Uskoro počinje veliki infrastrukturni projekt u Ražancu, važan sigurnosno i gospodarski

Autor: Nikolina Lucić

21.07.2023. 13:56
Uskoro počinje veliki infrastrukturni projekt u Ražancu, važan sigurnosno i gospodarski

Foto: Općina RažanacS početkom zadnjeg tjedna srpnja ove godine započinje još jedan veliki, za Ražanac iznimno značajan infrastrukturni projekt, a to je sanacija luke Porat, odnosno glavnog mula, poprečnog gata i rive uz prometnicu.


– Kao i za niz drugih projekata koji su provedeni u općini Ražanac ili su u tijeku, i ovaj projekt se financira bespovratnim sredstvima Europske unije u vrijednosti od 940.000 eura. Investitor je Županijska lučka uprava Zadar, a sredstva su osigurana u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvom regionalnog razvoja i Općine Ražanac, kazao je načelnik Damir Jordan, dodavši kako se glavni mul luke Porat u Ražancu sanira u dužini od 109 metara, uključujući i glavni parapetni kameni zid do školjere dužine 80 metara.


– Također se sanira i poprečni gat u duljini od 15 metara u širem dijelu te dodatnih 14 metara u užem dijelu. U obnovi je obuhvaćen i dio rive duljine 42 metra što će dodatno naglasiti privlačnost Ražanca u turističkom smislu. Na glavnom lukobranu luke koji je izložen posebno jakim burama i valovima sanirat će se šteta koja je nastala kroz vrijeme od utjecaja mora. Ovakvi projekti podižu Ražanac stepenicu više, kako u funkcionalno-sigurnosnom tako i u gospodarsko-turističkom smislu, naglasio je Jordan.
Izvoditelj radova je zajednica ponuditelja Stipčević d.o.o. i Kali gradnja d.o.o. Projektant i stručni nadzor vodi Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Željko Čirjak, a predviđeni rok završetka radova je sedam mjeseci.


U periodu sanacije luka će biti zatvorena te se mole građani i korisnici luke za strpljenje i razumijevanje. Radovi započinju u ljetnim mjesecima kako bi se iskoristila bespovratna sredstva iz EU fondova koja su ovom projektu sukladno potpisanom ugovoru na raspolaganju do 31.12. ove godine.