Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

SIGURNI VEZ

[FOTO] Ministar Butković otvorio obnovljenu i rekonstruiranu mjesnu luku u Rtini

Autor: Nikolina Lucić

14.04.2023. 20:59
[FOTO] Ministar Butković otvorio obnovljenu i rekonstruiranu mjesnu luku u Rtini

Foto: Luka JeličićMnoštvo se mještana Rtine okupilo na povijesnom otvorenju mjesne luke Rtina – Miočići koja će po mnogočemu promijeniti svakodnevicu lokalnih stanovnika. U zraku se osjetila pozitivna atmosfera i veselje jer žitelji Rtine nakon dugo vremena napokon imaju sigurnu i urednu mjesnu lučicu koja je obnovljena europskim, županijskim i općinskim sredstvima.


Kao jedna od pomorski i ribarstveno najaktivnijih županija, Zadarska je županija trenutačno centar brojih infrastrukturnih ulaganja u pomorsku infrastrukturu, kako u onu u velikim urbanim centrima, tako i ruralnim sredinama, čiji se žitelji često još uvijek za život okreću moru.


Nova lučica


Uz ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i njegova državna tajnika Josipa Bilavera sa zadarskim županom Božidarom Longinom okupljene je u luci pozdravio načelnik Općine Ražanac Damir Jordan i kazao kako mu je velika čast i zadovoljstvo radove proglasiti završenima.
– Vrijednost radova je 245 tisuća eura, a sufinancirani su sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Županijske lučke uprave Zadar, Zadarske županije i Općine Ražanac kako bi se sanirala postojeća lučica. Radovi su trajali šest mjeseci, a korisnici luke od sada će moći u modernijem i sigurnijem okruženju koristiti se lučicom, kazao je Jordan.


Ministar Oleg Butković je, pak, kazao kako je Zadarska županija oduvijek bila mjestom mnogih pomorskih i infrastrukturnih projekata.


– Svi mi znamo koliko znači imati siguran i osiguran vez. Iako ovo nije projekt velike financijske vrijednosti, ima neizmjernu vrijednost za mještane ovog kraja koji su samo neki od korisnika renesanse hrvatske lučke i pomorske infrastrukture. Ministarstvo je uvijek na raspolaganju korisnicima vezova i svima koji žele dobro moru i pomorskom kraju. Na nama je da financijski potpomažemo ovakve projekte, velike i male, jer znamo da su oni najčešće prevelika obveza samo za jedinice lokalne samouprave, kazao je ministar Butković.


Okupljene je u luci zabavljao KUD Sv. Šime čija je članica otvorenju nove lučice čak posvetila i pjesmu.


Velika obljetnica


Tijekom posjete Rtini i Ražancu ministar Butković je s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Šimom Erlićem sudjelovao i na svečanoj obljetnici 33. rođendana HDZ-a Ražanac, kojoj su prisustvovali župan Longin, državni tajnik Bilaver i zamjenik zadarskog župana Šime Vicković, zamjenik zadarskog gradonačelnika Ante Babić te saborski zastupnici Rade Šimičević, Nikolina Baradić i Grozdana Perić, kao i mnogi načelnici susjednih općina.


Okupljene je prvi pozdravio Nedjeljko Jović, predsjednik općinskog ogranka HDZ-a koji je kazao kako je ovo prva proslava osnutka otkad je ogranak osnovan.


– Zajedništvo je ključ svih naših uspjeha na ovom području jer cijena onog što smo postigli je velika, kazao je Jović i dodao kako u svom radu uvijek imaju jasan cilj, a to je razvitak općine Ražanac i podizanje kvalitete života mještana. Općinski je načelnik Damir Jordan kazao je kako su boljim korištenjem sredstava EU-a podigli kvalitetu života na području općine te pametnim prijavljivanjem za nacionalna sredstva podebljali financijska sredstva namijenjena podizanju kvalitete života.


– Vrtićki i školski kapaciteti te uređena infrastruktura preduvjet su ostanka mladih u općini, što je naš najvažniji zadatak. Osim toga, ulaganja u pomorsku i cestovnu infrastrukturu čine nas još pristupačnijim i otvorenijim za gospodarski i turistički razvoj, naglasio je Jordan, govoreći o realiziranim i ugovorenim projektima u proteklom razdoblju.


– Ove godine očekuje nas rekordna sezona, a još uvijek nemamo kanalizacijski sustav, zbog čega u mnogočemu nazadujemo. Spremni smo raširenih ruku pozdraviti razvoj i napredak, no ne bez potrebne infrastrukture i znanja. I upravo je to naš zadatak, zaključio je Jordan.


Napredak u prvom planu


Župan Božidar Longin u svom je obraćanju svim ražanačkim generacijama čestitao na uspjesima tijekom više od tri desetljeća.


– Najvažnije je ljudima osigurati vjeru u budućnost i gospodarski razvoj. Tu smo gdje jesmo jer ispunjavamo obećano, kazao je Longin.


– Uz kontinuitet razvoja i političku stabilnost napredak dolazi k nama, kazao je Božidar Kalmeta i dodao kako je moderna Hrvatska svjedokom svih ključnih političkih i gospodarskih mijena.


– Oni koji su bili na prvoj liniji i iz prve ruke osjetili posljedice i nadu u promjene danas tkaju te iste vrijednosti u naše suvremeno društvo, istaknuo je Kalmeta.


Ministar Šime Erlić u svom je obraćanju pozvao na pogled u bremenitu povijest.


– Iako smo bili mali, shvaćali smo važnost vjere u bolju budućnost i mlade. Više nego ikada prije krupnim koracima grabimo prema najrazvijenijim zemljama EU-a i živimo viziju utemeljitelja moderne RH, naglasio je Erlić, rekavši kako predstavnici naše zemlje predlažu globalne razvojne ideje i sjede za istim stolom s najvažnijim svjetskim liderima.


Skup je govorom završio potpredsjednik Vlade, ministar Butković, istaknuvši kako izborne pobjede malo znače ako se u mandatima ne naprave nikakve pozitivne promjene.


– Veliki strateški ciljevi kojima se ponosimo, a koji strmoglavom brzinom rastu od ulaska u EU, služe nam na čast. Nesebično gradimo društvo, od najmanje zajednice do velikih gradova, rekao je Butković i kazao kako RH ostvaruje sve ciljeve postavljene nakon osamostaljenja.


– Spojili smo sjever i jug Hrvatske. Sigurnosno smo, prometno i gospodarski prosperitetna država. Dignuti se nakon poraza, uvidjeti pogreške i pametno promisliti o sljedećem koraku naša je najveća snaga. Maksimalno koristimo sve prilike i projekte, zaključio je Butković, naglasivši kako vode ispravnu ekonomsku politiku, bore se za bolju budućnost, svako radno mjesto i svakog stanovnika Hrvatske.


Foto


33. obljetnica HDZ-a Ražanac


avatar

Snimio: Luka Jeličić


14.04.2023. 21:02


Galerija

Foto: Luka Jeličić