Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PLAŽA USKOK

Osobama s invaliditetom na Vitrenjaku potrebna veća podrška

Autor: Matea Guzalić

21.07.2023. 11:56
Osobama s invaliditetom na Vitrenjaku potrebna veća podrška

Foto: Luka JeličićNakon što smo prije nekoliko tjedana pisali o (ne)uređenosti rampe za invalide na plaži na Uskoku, odlučili smo s predsjednikom Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, Željkom Županovićem, te sa samim korisnicima plaže provjeriti kakva je trenutačna situacija i jesu li osobe s invaliditetom zadovoljne uvjetima na Vitrenjaku te jesu li na plaži angažirani asistenti za pomoć i podršku osobama s invaliditetom.


Naime, prema riječima Županovića, potreban je veći angažman Grada te priznavanje potreba i iskustva osoba s invaliditetom. Trenutna podrška na plaži je ograničena, a nedovoljna oprema i nedostatak održavanja predstavljaju izazove za sve posjetitelje, uključujući osobe s invaliditetom. Ipak, postignuti napredak i dosadašnji napor Grada daje nadu u mogućnost daljnjeg unaprjeđenja i ostvarivanja veće samostalnosti osoba s invaliditetom.


Plaža na Uskoku


Dva djelatnika za podršku


– Jedno vrijeme smo u suradnji s Gradom organizirali čišćenje i uređivanje plaže na početku svake sezone, financirano kroz njihov budžet. Međutim, u posljednjih nekoliko godina Grad Zadar je preuzeo potpunu odgovornost za te aktivnosti, što je u redu. Ponekad nas informativno pitaju o stvarima koje bi trebale biti dostupne osobama s invaliditetom, kako bismo im prenijeli svoje potrebe. No, smatram da je tu došlo do male greške jer bismo trebali i dalje biti aktivno uključeni, jer osobe s invaliditetom najbolje znaju što im je potrebno i na koji način im pristupiti, ističe Županović.
-Trenutno na plaži Uskok postoje dva djelatnika koji pružaju podršku osobama s invaliditetom i olakšavaju im pristup moru. Njihovo radno vrijeme je od 8 do 12 sati te popodne od 17 do 20 sati. Međutim, smatram da je to malo jer imamo dva mjesta s invalidskim kolicima, a najveći problem nastaje kada visoke temperature uzrokuju nakupljanje algi na rubu plaže, što čini površinu skliskom. To bi trebalo čistiti svaki tjedan, jer to predstavlja problem čak i za zdrave osobe, a kamoli za osobe s invaliditetom. Oprema je nedovoljna i trebalo bi je biti više. Također, plaža nije samo za osobe s invaliditetom, već je gradska plaža koju posjećuje mnogo ljudi. S izgradnjom novih hotela i apartmana u sljedećim godinama očekujemo još veći broj ljudi i veći pritisak na to područje, nastavio je Županović, a istaknuo je i potrebu za brigom o stranim posjetiteljima s invaliditetom.


– Bilo bi korisno da u tom području budu prisutni i dizalica i spuštalica. Grad Zadar i Turistička zajednica bi trebali biti svjesni da nisu dovoljno usklađeni s našim potrebama. Ako uzmemo u obzir prosjek, svaka država ima otprilike 10% stanovništva s tjelesnim. Stoga je važno brinuti o našim građanima i stranim posjetiteljima koji dolaze u naš grad. Svi smo jednako vrijedni, što automatski povećava potrebu za prilagodbom prostora i usluga tijekom ovih ljetnih mjeseci.


– Izuzetno cijenim dosadašnje napore koje je Grad uložio. Ostvaren je napredak, no postoji i veliki potencijal za daljnje unaprjeđenje. Važno je shvatiti da trebamo težiti još većoj kvaliteti. Naš cilj treba biti da kroz buduće projekte koje Grad organizira, osobe s invaliditetom postanu sve samostalnije, smatra Županović.


Produžiti zidić


Venko Golaboski, jedan od korisnika plaže, iznio je svoje mišljenje o pristupačnosti i dostupnosti ove plaže, ističući većinom zadovoljavajuće stanje, ali istovremeno naglašavajući potrebu za poboljšanjem.


– Što se tiče pristupačnosti i dostupnosti ove plaže, većinom je sve dobro, no postoji prostor za poboljšanje. Osobe koje su angažirane da nam pruže pomoć, a plaćene su od strane Grada Zadra, često nisu dostupne ili se nalaze na drugom dijelu plaže gdje su također prisutne osobe s invaliditetom. Održavanje plaže nije dovoljno redovito, posebno donji dio koji nam predstavlja izazov. Nama čak i ravni teren može predstavljati problem, a kamoli kad postoje neki kamenčići. Osim toga, sve ostalo je zadovoljavajuće, ali potrebno je malo više brige oko održavanja i pružanja pomoći. Kada nisam u mogućnosti pronaći pomoć asistenta, moji članovi obitelji mi pomažu prilikom ulaska i izlaska iz mora. Također, ovaj dio plaže privlači mnogo djece koja ga smatraju svojim igralištem, umjesto da bude prostor za osobe s invaliditetom, objasnio je Golaboski, dodajući da bi bilo korisno da Grad produži zidić još nekih desetak metara u more, kako bi ih to zaštitilo od vjetra prilikom ulaska i izlaska te kako bi im vježbanje u moru bilo još više olakšano.


Zahvalnost Jedriličarskom klubu Uskok


Udruga tjelesnih invalida izražava zahvalnost Jedriličarskom klubu Uskok s kojim već nekoliko godina uspješno surađuje. Klub se ističe maksimalnim trudom u olakšavanju pristupa osobama s invaliditetom. Sanitarni čvorovi i prostori Kluba su prilagođeni osobama s invaliditetom, pružajući im veću pristupačnost. Također, parkiralište koje je pod koncesijom Kuba također olakšava pristup osobama s invaliditetom. Ova uspješna suradnja između Udruge tjelesnih invalida i JK Uskok predstavlja pozitivan primjer kako se zajedničkim naporima može unaprijediti pristupačnost i podrška osobama s invaliditetom.