ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

PRIORITET NA OBRAZOVANJU

U školama očekuju da učenici na nastavu dolaze pristojno odjeveni

Autor: Nikolina Lucić

18.09.2023. 11:25
U školama očekuju da učenici na nastavu dolaze pristojno odjeveni

Foto: Luka Jeličić



Dok je dio riječkih, a polako i istarskih škola sve ozbiljnije počeo raspravljati o postroženju kućnog reda i pravila odijevanja učenika, zadarske se osnovne škole još uvijek u većoj mjeri oslanjaju na pristojnost djece te na odgovornost roditelja da im ne dozvole da u školu dođu neprimjereno odjeveni ili s nedopuštenim predmetima.


Naime, primjereno odijevanje i pravila korištenja mobitela tek su dio stavki kućnog reda škole, jer većina škola u tom dokumentu ima i zabranu diskriminacije, odredbe o doličnom ponašanju i pravilima međusobnog odnošenja, čuvanju školskog inventara, vremenu dolaska u školu, ali i odredbe o tome što se sve u školu ne može unositi.


Šminka i lakirani nokti


Sve su to stavke na koje smo i mi kao javnost, ali i učenici naviknuti, jer podrazumijeva se da u školi vlada određena razina pristojnog ponašanja. No, novi modni trendovi, sve raniji početak korištenja šminke, dekorativne kozmetike, lakiranje noktiju, bojenje kose, majice s neumjesnim natpisima, odjeća neprimjerene duljine – sve to zabrinjava neke stručnjake i osoblje u hrvatskim osnovnim školama koje polako uvode stroža ograničenja o tome što se smije i ne smije nositi tijekom nastave.




Provjerili smo stoga kakvo je stanje u zadarskim osnovnim školama po pitanju pravila odijevanja i korištenja mobilnih uređaja. Ravnatelj Osnovne škole Zadarski otoci Davor Barić u kratkom nam je razgovoru kazao kako kodeks pristojnog ponašanja i odijevanja postoji, ali kako u njemu nisu izričito naglašeni ili zabranjeni određeni odjevni komadi.


– Od naših se učenika očekuje da u školu dođu s kućnim odgojem i znaju barem minimum pristojnog ponašanja, što uključuje i pristojno odijevanje koje priliči jednoj obrazovnoj instituciji. Što se tiče mobitela, naravno da je zabranjena njihova upotreba tijekom sata, ali učenicima je dozvoljeno da se njima slobodno koriste kad nisu na satu, kazao je Barić.


Davor Barić, Foto: ARIF SITNICA


Mobiteli u kutiji


U Osnovnoj školi Bartula Kašića situacija je pak malo stroža jer, kako nam je kazala ravnateljica Jagoda Galić, učenici mobitele prije početka svakog sata ostavljaju u za njih predviđenoj kutiji.


– Ne smiju ih koristiti niti tijekom malog odmora, već samo na velikom odmoru. Iznimke su naravno uz dopuštenje učiteljice kada im mobiteli trebaju u sklopu nastavnog sata. Naš kućni kodeks izričito propisuje pravila pristojnog ponašanja te ih svake godine na zadnjoj sjednici prije početka nove nastavne godine još jednom prođemo među djelatnicima, koji ih onda na satu razredne nastave ponovno predstave učenicima i podsjete na važnost njihova poštivanja, pojasnila je Galić, ističući pak kako još uvijek decidirano nisu naglasili što se u školi ne smije odijevati.


– Čitala sam da su se škole u drugim dijelovima zemlje odlučile strože kontrolirati odijevanje i vanjski izgled učenika, no nama tek predstoji o takvoj temi ozbiljno se konzultirati sa drugim kolegama ravnateljima i nadležnim stručnjacima na lokalnoj razini u sklopu naših redovitih sjednica i vijeća, zaključila je Galić.


Jagoda Galić, Foto: Arhiva ZL