Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Ne zaboravljaju se

U Radašinovcima otkriveno spomen-obilježje trojici poginulih hrvatskih branitelja

Autor: Nikolina Lucić

06.03.2023. 16:35
U Radašinovcima otkriveno spomen-obilježje trojici poginulih hrvatskih branitelja

Foto: Jakov ĐinićU Radašinovcima u zaseoku Pupavci otkriveno je spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima Tomislavu Kovačeviću, Ivici Rogiću i Zorku Zeliću. Zaselak Pupavci nalazi se na izlazu iz Radašinovaca u pravcu Vrane.


Neprijateljske snage su 26. prosinca 1991. godine ubile Tomislava Kovačevića i Ivicu Zelića, dok je Zorko Zelić stradao u zasjedi 3. ožujka 1993. Na blagdan sv. Stipana 26. prosinca 1991. hrvatski branitelji Tomislav Kovačević, Ivica Rogić i Zrinko Šarić pozvani su na ručak kod Vese Pupavca, kojeg su ova trojica branitelja obilazila i donosili mu hranu. Veso Pupavac bio je u dosluhu s neprijateljskim diverzantima, a koji su ovu trojicu pripadnika hrvatskih snaga, kada su sjeli za stol i krenuli s ručkom, tog kobnog dana napali. Ubijeni su Tomislav Kovačević i Ivica Rogić, a Zrinko Šarić teško je ranjen. Veso Pupavac pobjegao je zajedno s neprijateljskim diverzantima na okupirano područje i do danas nije osuđen za ovaj ratni zločin.


Kako bi ostalo trajno sjećanje na ovu trojicu poginulih hrvatskih branitelja, Udruga dragovoljaca MUP-a ZNG-a 1990/1991. i UHBDDR -a Pakoštane potaknuli su podizanje spomen-obilježja te su i pomogli njegovo podizanje. Ove udruge su ujedno bile i organizatori otkrivanja ovog spomen-obilježja.
Tom prigodom vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanstva Udruge dragovoljaca MUP-a ZNG-a, UHBDDR-a Pakoštane, HVIDR-a Benkovac, UHBDDR -a Benkovac, UDBDR -a Vukšić, UHDBDR-a Stankovci, pukovnik Radojko Baković, ratni zapovjednik Stankovačkog bataljuna, pukovnik Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade HV-a, izaslanstvo Policijske postaje Benkovac, pukovnik Denis Brzić, Tomislav Klarica, dogradonačelnik Benkovca, Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane. Vojni kapelan don Ivo Topalović blagoslovio je spomen-obilježje i dao odrješenje za duše poginulih hrvatskih branitelja. Spomen-obilježje su otkrili članovi obitelji poginulih branitelja. Program je u emotivnom domoljubnom duhu vodio Mihovil Mijo Brkić, poznati novinar Radio Benkovca.