Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ECOWAVES

U luci Gaženica instalirana meteo stanica za mjerenje kakvoće zraka

Autor: Nikolina Lucić

23.11.2022. 18:42
U luci Gaženica instalirana meteo stanica za mjerenje kakvoće zraka

Foto: Arif SitnicaNovi eko otoci i meteo stanice za mjerenje kakvoće zraka instalirane su u luci Gaženica u sklopu projekta ECOWAVES, kojeg provodi Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA u suradnji s Lučkom upravom Jonskog mora – Lukom Taranto. Projekt ECOWAVES će pomoću transnacionalnog pristupa doprinijeti očuvanju i smanjenju onečišćenja te će razviti transnacionalnu strategiju usmjerena k upravljanju otpadom i oformiti transnacionalnu mrežu. Projekt su predstavili ravnatelj AGRRA-e Ivica Pintur i ravnatelj Lučke Uprave Zadar Željko Knežević i predstavnici Zadarske županije.


Stalno rastuća koncentracija putnika u ovoj luci zahtijeva i sve veću brigu o kvaliteti zraka jer ona utječe na okoliš i u konačnici na zdravlje ljudi. Senzori za praćenje kvalitete zraka doprinijet će poboljšanju kvalitete zraka s ciljem smanjenja štetnih posljedica na okoliš, ljudsko zdravlje te povećanje ekološke održivosti lučkog područja.


Uloženo 750.000 kuna


Knežević je pritom istaknuo kako su od početka projekta detektirani svi nedostatci u luci, učinjene su sve pripreme te su izradili program kako bi što bolje realizirali projekt.


Reciklažni otoci postavljeni su u Gaženici i u Lamjani
– Prije nekoliko je dana instalirana i meteo stanica, koja u realnom vremenu mjeri razine štetnih plinova u luci. Nabavili smo i specijalne mobilne senzore koji mjere plin. Novitet su i dva eko otoka, od kojih je jedan već postavljen u ribarskoj luci Gaženica, dok će drugi biti u luci u Lamjani na otoku Ugljanu, kazao je Knežević, istaknuvši kako se rado o opremi vrijednoj 750 tisuća kuna.


– S partnerima iz Italije u programu SUSPORT napravili smo i fotonaponsku nadstrešnicu, koja će uskoro biti završena kada se montiraju solarni paneli, te kada se ugradi punionica za električna vozila. I jedno električno vozilo nabavili u sklopu projekta, dodao je Knežević, dok nam je Josip Knez iz tvrtke Zadarenergija kazao kako mjerači kvalitete zraka u svakom trenutku mogu mjeriti razinu kvalitete zraka i prisutnost četiri štetna plina.


Štednja energije


– Oprema mjeri sve fizikalne promjene, a osim četiri osnovna plina, detektira i druge štetne plinove. Zavod za javno zdravstvo pomogao nam je u ovom dijelu posla, jer je zagađenje zraka, a naročito u industrijskom prostoru kakav je luka Gaženica veliko, a naročito kada su gužve velike, zbog čega je važno konstantno pratiti kakvoću zraka te promptno poduzimati zaštitne korake, ukoliko su oni potrebni, rekao je Knez.


Mobilni mjerač kvalitete zraka


Postavljanje mobilnih ekoloških otoka služi za selektivno odvajanje otpada. Izdvojenim sakupljanjem i odlaganjem otpada u ekološke otoke omogućuje se iskorištavanje tih sirovina te smanjenje količine otpada koji se odlaže u luci. Na taj se način postižu značajne uštede te se smanjuje negativan utjecaj na okoliš korištenjem postojećih sirovina i štednjom energije. Krajnji cilj je održivo gospodarenje otpadom u kojem se sav koristan otpad reciklira te se stavlja naglasak na važnost održivog upravljanja okolišem u skladu s prioritetima projekta.


Ravnatelj AGGR A– e Ivica Pintur je, pak, naglasio kako je glavni cilj projekta ECOWAVES zaštita okoliša i mora, naročito zbog neadekvatnog odlaganja otpada u lukama, te nelegalnog odlaganja otpada s brodova. U tu su svrhu nabavljeni mobilni otoci, gdje će se otpad lako moći odvajati, odvoziti na reciklažu i time reducirati količina otpada i smanjiti troškovi, istaknuo je Pintur.