Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

KRUŽNA PUTOVANJA

Do kraja godine u Zadru još devet kruzera, a za 2024. već najavljeno 167

Autor: Nikolina Lucić

30.10.2022. 18:44
Do kraja godine u Zadru još devet kruzera, a za 2024. već najavljeno 167

Foto: Arif SitnicaIza nas je izvrsna turistička sezona u sektoru kruzing turizma. Nakon dvogodišnje krize izazvane koronavirusom, industrija kružnih putovanja je ove godine napokon mogla sigurnije poslovati, tako da je ovo ljeto zabilježen veliki broj dolazaka brodova za kružna putovanja u zadarsku luku Gaženica, o čemu smo razgovarali s ravnateljem Lučke uprave Zadar Željkom Kneževićem, koji nam je kazao kako je tijekom ljetne sezone, odnosno od početka lipnja do kraja kolovoza 2022. godine, zabilježeno je 67 dolazaka brodova na kružnim putovanjima na području putničke luke na Poluotoku i putničke luke u Gaženici.


Premašili rekordnu godinu


– Za usporedbu, u istom periodu 2019. godine zabilježeno je 47 dolazaka, dok smo u dvije pandemijske godine zabilježili četiri ticanja u 2020. godini te samo osam ticanja u 2021. godini. Ukupno, očekujemo 145 dolazaka brodova na kružnim putovanjima u 2022. godini što je oko osam posto više dolazaka nego u rekordnoj 2019. godini. Dakle, dolasci brodova na kružnim putovanjima premašili su rekordnu 2019. godinu. Međutim, brodovi još uvijek nisu plovili s punom popunjenošću, tako da u konačnici očekujemo prelazak brojke od 140.000 putnika, naglasio je Knežević i dodao kako na kalendaru još uvijek imaju devet najava dolazaka brodova na kružnim putovanjima do kraja ove godine.
– Nakon dvije pandemijske godine bili smo vrlo rezervirani i pesimistični na početku 2022. godine. Međutim, sezona je krenula u pravom smjeru, te je zabilježen zanemariv broj otkaza, a i brodovi su punili svoje kapacitete iznad očekivanja. S obzirom da bilježimo rekorde u dolascima brodova na kružnim putovanjima možemo sezonu ocijeniti kao iznimno uspješnu. U slučaju da ne bude nekih globalnih potresa u svijetu možemo očekivati nastavak pozitivnih trendova i u budućnosti, posebice u 2024. godini, naglasio je Knežević, kojeg smo upitali i kakav je ritam najava za sljedeću sezonu.


Projekti LUZ-a

– Najave su započele pristizati i za 2025. godinu, tako da već sada znamo trendove za naredni period 2023. godine očekujemo sličan broj dolazaka i nešto veći broj putnika kao u tekućoj godini, dok već sada možemo zaključiti da nas novi značajan skok očekuje u 2024. godini, jer već u ovom trenutku imamo u najavi 167 dolazaka brodova na kružnim putovanjima. Kao primjer koliko kruzing kompanije unaprijed planiraju svoje itinerere spomenuo bih da je već sada pristiglo oko 20 najava za 2025. godinu. Naravno, sve te brojke su sklone izmjenama na koje posebno utječu globalni svjetski događaji, pojasnio je Knežević te se još osvrnuo i na buduća infrastrukturna ulaganja.


– U provedbi i planovima Lučka uprava Zadar ima cijeli niz projekata. Trenutno je u realizaciji nji više – od ribarske luke Vela Lamjana Kali do ukrcajnih mjesta za ribarske brodove u putničkoj luci Gaženica, projekta rekonstrukcije i sanacije Donje rive i Liburnske obale do održivih projekata poput izgradnje nadstrešnica s fotopanelima u putničkoj luci Gaženica. Planiramo daljnja ulaganja u prometnu infrastrukturu kako bismo na taj način otvorili mogućnost daljnjih ulaganja potencijalnih koncesionara na područjima kojima ova Lučka uprava upravlja, naglasio je Knežević i dodao kako se u sljedećoj godini planira i izvođenje radova na II. fazi ribarske luke Vela Lamjana.


– Nadalje, radi se i na projektnoj dokumentaciji za III – etapu radova na ukrcajno – iskrcajnim mjestima za ribarske brodove u putničkoj luci Gaženica – zapadna obala. Trenutno planiramo i započeti aktivnosti na više zahvata na području teretne luke – sve kako bi se u bliskoj budućnosti povećala mogućnost prihvata većih brodova i na tom lučkom području, zaključio je Knežević.