ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

MEMORIJAL MIRKA MIOČIĆA

Tri stotine kvizaša u čast jednog od najvećih

Autor: Marija Orešković

18.09.2023. 12:57
Tri stotine kvizaša u čast jednog od najvećih

Foto: LUKA JELIČIĆOvog vikenda u Zadru je održano najveće kvizaško natjecanje u jugoistočnoj Europi koje okuplja najbolje kvizaše iz Hrvatske i susjednih zemalja u spomen na prerano preminulog Mirka Miočića, jednog od najvećih hrvatskih kvizaša u povijesti.


Natjecanje je bilo podijeljeno u tri glavne discipline – individualni, ekipni i kviz parova. Uz navedene, kvizaši su se mogli okušati i u tematskim kvizovima.


Riječ je o sedmom otvorenom kviz prvenstvu koje nosi naziv »Memorijal Mirka Miočića«, a organizator je Kvizaška udruga Zadar zajedno s Arsenalom koji je suorganizator s obzirom da su ustupili prostor kao i osoblje.
-Kao i svake godine, i ove smo imali individualni kviz, kviz parova i ekipni kviz, a osim ta tri kviza imamo i dodatne. Riječ je o tematskom kvizu »Domaćica« s 50 pitanja hrvatske tematike, kvizu »Gastronomija«, »Likovna umjetnost« i još »Knockout kviz« u kojem sudjeluje 128 igrača koji su se natjecali jedan protiv drugoga kao u tenisu na 5 pitanja do konačnog pobjednika, kazao je Lovro Jurišić, organizator turnira, naglasivši kako je sudjelovalo oko tri stotine kvizaša.Legendarni joker zovi


– Osim natjecatelja iz Hrvatske, bilo je sudionika i iz Bosne i Hercegovine, Srbije, a čak smo imali i natjecatelja iz Švicarske koji je igrao na engleskom jeziku. Odaziv je na razini prošlogodišnjeg, to je po meni idealan odaziv, manje ne bi bilo dobro kao ni više, iz organizacijskih razloga – ovo je taman, zaključio je Jurišić.


Mirko Miočić je prvi puta nastupio 1972. godine u kvizu Tri, dva, jedan… ali vrijedan i osvojio drugo mjesto. 1982. godine prijavljuje se na Kviskoteku, gdje pobjeđuje 1983. te osvaja 20.000 dinara. Godine 1986 nastupa u nekoliko izlučnih emisija Kviskoteke, te u superfinalu 1986. osvaja treće mjesto. Ispred njega su bili Radoslav Dodig i Robert Pauletić.


Često se morao kvalificirati u hrvatskoj inačici kviza Tko želi biti milijunaš? putem najbržeg prsta. Kad je uspio, osvojio je 32.000 kuna, a zadnji odgovor na hrvatskoj verziji Milijunaša iznosio je 1.000.000 kuna. Tijekom prvih godina Milijunaša, više od 50 drugih natjecatelja ga je zvalo kao joker zovi. Ta suradnja mu je donijela nešto više od 100.000 kuna, dok je natjecateljima osigurao oko 470.000 eura. Radi toga, uredništvo hrvatske inačice Milijunaša izmijenilo je pravila tako da se ista osoba mogla zvati najviše tri puta u sezoni. Od 2013. godine do ožujka 2016. godine, bio je lovac kviza Potjera.


Organizator Lovro Jurišić