ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Oglušili se na zabrane

Sjedalice s ilegalne terase na Kalelargi uklanjala interventna policija

Autor: Portal ZL

01.06.2023. 20:00
Sjedalice s ilegalne terase na Kalelargi uklanjala interventna policija

Foto: Dino Stanin/PIXSELLKomunalni redari Grada Zadra jučer su nastavili s akcijom uklanjanja nezakonito postavljenih terasa u centru Grada. No akcija je završena brže nego ikad – ugledavši komunalne redare vlasnici kafića brzo su sami sklonili stolove i stolice kako ne bi morali plaćati njihovo uklanjanje. Već oko osam sati ujutro na Kalelargi se moglo vidjeti prazne terase ispred kafića »Mimoza« u kojemu su redari već dvaput uklanjali ilegalne štekate te u još nekoliko njih u obližnjim ulicama. No nakon što su redari, neki su ugostitelji vratili stolove u početne pozicije.


Gradska vlast, danas se odlučila obračunati s time uz asistenciju interventne policije, pa su tako mnogi prolaznici danas svjedočili pokušaju da se ukloni ugostiteljsku terasu Mimoze za koju ne postoji ugovor o zakupu.


Vlasnik ugostiteljskog objekta dio je stolova i sjedalica vezao za stupove trijema uz Kalelargu, a na ostalima su sjedili gosti. Nakon što je na mjesto događaja izašla policija koju je zatražio Grad Zadar, trajala je kratka rasprava s vlasnikom Mimoze. Nakon toga je došao vod interventne policije koja je osiguravala akciju uklanjanja ugostiteljske opreme iz prolaza i trijema.


Upozorenje gradonačelnika
Podsjetimo, zbog postojeće situacije, gradonačelnik Dukić je najavio kako će se ovoga tjedna nastaviti akcija uklanjanja opreme s javne gradske površine, razne reklame i ugostiteljska oprema postavljena bez dozvole.– Za danas je bila planirana i najavljena nova aktivnost komunalnih službi na uklanjanju nelegalno postavljenog ugostiteljskog inventara na javnim površinama. Jutros su neki vlasnici tog inventara odlučili ukloniti ih sami. Nadam se kako će i svi ostali koji trenutno nelegalno koriste javne površine postupiti na isti način. Ostajemo odlučni u zaštiti javnog prostora, kontrole će i dalje biti svakodnevne, provedba zakona i gradskih odluka bit će jednaka za sve, poručuje Dukić zadarskim ugostiteljima. Grad je ovom akcijom ispunio obećanje u uvođenju reda na Poluotoku jer dio ugostitelja već godinama štekate postavlja bez odobrenja nadležnog odjela gradske uprave. Dvogodišnji moratorij na iznajmljivanje javnih površina na Poluotoku uvodi se 1. siječnja iduće godine, što je gradonačelnik Branko Dukić najavio i na kolegiju za sve koji nisu htjeli ukloniti stolove i stolice s javnih površina za koje nemaju sklopljen ugovor o zakupu.