Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

LJETO U KNJIŽNICI

Sedamdesetak djece iz ukrajinskog sirotišta posjetilo općinu Ražanac

Autor: Đurđa Baljak

23.08.2023. 15:45
Sedamdesetak djece iz ukrajinskog sirotišta posjetilo općinu Ražanac

Foto: OSOBNA ARHIVASedamdesetak djece iz ukrajinskog sirotišta u Lavovu posjetilo je općinu Ražanac koja im je organizirala izlet brodom po Velebitskom kanalu i druženje u Knjižnici Jurja Barakovića Ražanac s djecom koja sudjeluju u programu »Ljeto u knjižnici«.


– Do posjeta je došlo posve spontano. Naime, jedna obitelj iz Ljupča je ugostila sedamdesetak djece iz katoličkog sirotišta iz ukrajinskog grada Lavova. Oni su predložili da dođu u posjet i upoznaju općinu Ražanac. Tako smo organizirali za njih kratki izlet brodom po Velebitskom kanalu. Nakon toga smo posjetili našu Knjižnicu Jurja Barkovića gdje smo im dodijelili i skromne darove, suvenir i grb Ražanca, otkrio nam je načelnik Općine, Damir Jordan te istaknuo kako se raduje sljedećem susretu.


– Uz želju da se vidimo ponovno, u dogovoru s njihovim skrbnicima već smo došli na ideju, kada budemo imali više vremena, da organiziramo neki sportski susret kako bi se upoznali s ovim krajem i našom djecom. To je po meni stvarno humano i lijepo, istaknuo je načelnik Jordan te kazao kako prema njegovim saznanjima trenutačno u Ražancu boravi samo jedna izbjeglička obitelj iz Ukrajine. Knjižničarka Andrea Beljo otkrila je nešto više o njihovom programu »Ljeto u knjižnici« i što su pripremili za ukrajinsku djecu.
– Ukrajinska djeca su imala priliku igrati se s našom djecom koja inače sudjeluju u našem ljetnom programu, dok su starija djeca išla na kupanje. To su bila djeca između šest do sedamnaest godina, a došlo ih oko sedamdeset, rekla nam je Beljo te dodala kako svakog dana tijekom srpnja i kolovoza provode različite program u kojima djeca imaju priliku učiti nove stvari, igrati se i družiti s ostalom djecom.


Foto: Osobna arhiva


Foto: Osobna arhiva