Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stipica Radoš

Bivši ravnatelj Đačkog doma Zadar još uvijek pod suspenzijom

Autor: Marina Vlakić

23.08.2023. 12:24
Bivši ravnatelj Đačkog doma Zadar još uvijek pod suspenzijom

Foto: Arhiva ZLNa zadarskom Općinskom sudu u tijeku je postupak protiv bivšeg ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru, profesora Gimnazije Vladimira Nazora, Stipice Radoša, protiv kojega je tužiteljstvo podiglo optužnicu za prisvajanje 2.188,80 eura, odnosno 16.491,50 kuna. Od glasnogovornika Suda, Josipa Duševića, saznajemo kako je optužnica potvrđena te se čeka zakazivanje rasprave.


– Tereti ga se da je iskoristio okolnost što je odlukom načelnika Stožera civilne zaštite Zadarske županije za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom ta javna ustanova određena kao covid karantena za strane državljane potencijalno oboljele od virusa COVID-19 koji borave na području Zadarske županije te od ukupno 24 korisnika karantene, u odnosu na deset stranih državljana koji su tu bili na taj način smješteni, zatražio da se naknada za usluge smještaja i prehrane, umjesto na žiro račun riznice jedinice regionalne (područne) samouprave, uplati na njegov privatni tekući devizni račun, stoji u optužnici Općinskog državnog odvjetništava u Zadru, uz napomenu kako se okrivljenika tereti kako je u dva slučaja tražio od korisnika karantene da mu plate u gotovini, neistinito predočavajući kako se transakcije u valuti eura ne mogu obaviti preko žiro računa riznice jedinice regionalne samouprave.


ODO: Zatražio uplatu na svoj račun


Radoš je stoga optužen da, zbog prikrivanja ovog postupanja, za pet osoba nije naložio izdavanje fakture za obavljenu uslugu zadržavajući za sebe ukupno navedenu svotu novca, čime je oštetio javnu ustanovu u kojoj je obnašao dužnost ravnatelja, navodi se u optužnici.
Od potvrđivanja optužnice Radoš se nalazi pod suspenzijom i pod tom mjerom ostaje sve do pravomoćnosti presude. No, ona na kraju može biti i oslobađajuća te bi Radoš imao pravo na povratak na mjesto profesora hrvatskog jezika u Gimnaziji Vladimira Nazora. Kada je slučaj dospio u javnost prošle godine, ravnateljica Sandra Šango kazala nam je kako profesora Radoša ne mogu suspendirati dok ne dobiju potvrdu o pokretanju sudskog postupka.


– Žao mi je ako su roditelji najprije obratili novinama jer nemamo saznanja da su bilo što prigovarali putem razrednika ili pedagoške službe, a niti kod mene, nismo imali ni saznanja da su se roditelji bunili.


Od suda smo tražili očitovanje o tome je li pokrenut kazneni postupak i dobili smo odgovor da se ne vodi, što znači da nema osnove za suspenziju. Nadam se da radimo sve po zakonu, kazala nam je ravnateljica Šango koja je, nakon odgovora Suda na kraju suspendirala Radoša.


Naime, da profesor predaje u školi i nakon pokretanja istrage, javnost su upozorili roditelji učenika Gimnazije Vladimira Nazora navodeći da ih je »zgrozio Radošev povratak u školu jer čovjek protiv kojega je podignuta optužnica ne bi smio predavati učenicima«.


Roditelji zvali inspekciju


– Pitam se štiti li se ponovno taj gospodin od nekog po već uobičajenoj špranci ili je zaista moguće biti optužen za pronevjeru javnog novca i normalno raditi u državnoj službi. Druga stvar, nije mi jasno da se pred mojim djetetom taj gospodin može pojaviti bez imalo problema ili srama i postavljati se kao neki autoritet.


Svi znaju što je napravio i ne shvaćam da nema niti malo stida niti samokritičnosti pred tom djecom kojoj bi trebao biti uzor. Što se tiče njegovog (ne)rada, o tome ću s inspekcijom ako se ništa ne promijeni u narednom periodu.


Molim Vas da vidite što je tu posrijedi, ne samo radi mog djeteta već i zbog zaštite digniteta ovog društva kojemu je više dosta tih politički nedodirljivih ljudi, navodi se u pismu roditelja koji su zbog ovog slučaja pozvali i inspekciju.


Dječja pravobraniteljica, Helenca Pirnat Dragičević, o ovom nam je slučaju tada izjavila da Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, u članku 106., navodi da radni odnos u školskoj ustanovi ne može zasnovati osoba koja je pravomoćno osuđena ili protiv koje se vodi kazneni postupak za određena kaznena djela.


Dobiva samo dio plaće


– A je li škola pravilno postupila u ovom slučaju, nadležna je i ovlaštena utvrditi u inspekcijskom postupku upravo Prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja, kojoj se roditelji, navodno, namjeravaju obratiti, istaknula je tada pravobraniteljica, poručujući kako ovakve situacije treba regulirati zakonom.


To će uskoro biti i učinjeno te će Radoš ili dobiti sudsku sankciju ili će skinuti mrlju sa svojega imena ukoliko ga Sud proglasi nedužnim. Sam je to istaknuo u razgovoru za naš list, napominjući kako ne želi da itko prejudicira rezultat ovog postupka.


– Od potvrđivanja optužnice sam pod suspenzijom sve dok traje sudski postupak, a još uvijek sam djelatnik škole jer postupak nije završio. Otad radim na građevini, kazao nam je kratko Radoš.


Epilog ovog postupka, s obzirom na stanje u pravosuđu, znat će se, nažalost, tek za koju godinu, a dotad profesor Gimnazije Vladimira Nazora ostaje pod suspenzijom na kojoj prima znatno manju plaću te je, kako i sam kaže, prisiljen raditi na građevini.