Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

25. veljače

Povodom blagdana sv. Donata, besplatan obilazak crkve

Autor: A.Š.

24.02.2023. 16:18
Povodom blagdana sv. Donata, besplatan obilazak crkve

Foto: Luka JeličićU subotu, 25. veljače obilježavamo blagdan zadarskog biskupa sv. Donata. Rodio se u drugoj polovici VIII. stoljeća, prema predaji dao je sagraditi crkvu Sv. Trojstva koja je u 15. st. dobila njegovo ime.


Povodom blagdana zadarskog biskupa sv. Donata Crkva sv. Donata biti će otvorena od 9,00 do 15,00 sati. Za sve posjetitelje u 10 sat biti će organizirano stručno vodstvo kroz Crkvu. Ulaz će biti besplatan.


Donat se spominje u franačkim analima iz 805. godine kao izaslanik dalmatinskih gradova Karlu Velikom u Thionvilleu. Pripisuje mu se izgradnja zadarske crkve – rotonde sv. Trojstva, koja u 15. stoljeću mijenja ime u crkva sv. Donata, izgrađene početkom 9. stoljeća. Sačuvan je mramorni kovčeg s Donatovim zavjetnim natpisom za moći sirmijske mučenice sv. Stošije. Prema predaji, te je moći Donat donio iz Carigrada, kada je s mletačkim duždom Beatom, u ime Karla Velikog, pregovarao s bizantskim carem o razgraničenju između bizantske teme i hrvatskog kneževskog teritorija u Dalmaciji.
Sveti Donat je umro oko godine 811., a pokopan je u velebnoj crkvi Presvetog Trojstva (današnja crkva sv. Donata). Godine 1809., nakon provale Francuza u Zadar, prenesene su kosti svetog Donata u katedralu svete Stošije gdje se i danas nalaze.