Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

EKSKLUZIVNI SUVENIR

Lista čekanja za nagrađene replike bizantskih naušnica Arheološkog muzeja

Autor: Vanja Mirčeta

15.12.2022. 12:09
Lista čekanja za nagrađene replike bizantskih naušnica Arheološkog muzeja

Foto: Arheološki muzejNakon dvogodišnje pauze Turistička zajednica Zadarske županije nastavila je s nagrađivanjem zaslužnih za stvaranje i razvoj dodatne ponude te doprinos u brendiranju destinacije u tekućoj, 2022. turističkoj godini. U 19. po redu tradicionalnoj akciji u kategoriji »proizvod« nagrada je otišla Arheološkom muzeju u Zadru za program »Zlatni sjaj naušnica iz Nina i Visočana«, odnosno dvojcu Marini Brkić i Donati Smokrović, najzaslužnijima za stvaranje originalnog suvenira koji valorizira i promiče kulturnu baštinu Zadarske županije.


Uspomena na destinaciju i instituciju


Naime, 29. studenog ove godine, povodom obilježavanja 190. obljetnice Arheološki muzej Zadar predstavio je novi originalni suvenir koji je nastao u suradnji s poznatim hrvatskim brendom luksuznog zlatnog i srebrnog nakita. U programu »Zlatni sjaj naušnica iz Nina i Visočana« predstavljene su replike dva tipa bizantskih naušnica iz 8. st. koje su pronađene u Ninu i Visočanima. Riječ je o naušnicama velike kulturno-povijesne vrijednosti koje predstavljaju lijepe primjerke hrvatske kulture. Arheološki muzej time je stvorio originalni suvenir koji valorizira i promiče našu kulturnu baštinu, a kako živimo u modernom vremenu, ujedno je i funkcionalan i prilagođen nošenju u svakodnevnom životu, u svakoj prilici. Ove prelijepe naušnice izrađene od srebra s pozlatom mogu se kupiti u suvenirnici Arheološkog muzeja Zadar po cijeni od 450 kuna.


Marina Brkić, voditeljica odnosa s javnošću, pojasnila nam je kako su povodom velike obljetnice, 190. godišnjice Arheološkog muzeja željeli osmisliti ekskluzivniji suvenir koji bi osim same uspomene na destinaciju i instituciju iz koje potječe ujedno imao i uporabnu svrhu u svakodnevnom životu, te je tako s kolegicom Donatom Smokrović, voditeljicom marketinga, došla na ideju izrade replika upravo naušnica i to ovih pronađenih na području Nina i Visočana. Izbor najvrjednijih primjeraka naušnica koje Arheološki muzej Zadar čuva u svom bogatom fundusu nije bio jednostavan, no i Brkić i Smokrović željele su bezvremenski nakit koji se može nositi i danas, u 21. stoljeću.
– Kada smo razmišljali i pričali što bismo radili kao suvenir, vodili smo se, prije svega, time da suvenir bude funkcionalan i ekskluzivan. Nekako smo se svi zajedno odlučili za nakit, odnosno za repliku dva tipa bizantskih naušnica iz 8. stoljeća iz bogatog fundusa našeg muzeja. Jedne su pronađene u Ninu, druge u Visočanima te predstavljaju jako lijepe primjerke hrvatske kulture. U to doba nosile su ih imućnije žene u srednjem vijeku. Za njih smo se odlučile jer su nam bile najljepše, a smatramo da su nosive i u današnje vrijeme, kazala je Brkić te dodala kako su ujedno htjeli da iza izrade tog nakita – suvenira stoji poznati hrvatski brend.


U grobu ninskih odličnica


– Imali smo sreću da smo se vrlo brzo dogovorili s tvrtkom ZAKS koja se među ostalim bavi izradom i tradicijskog nakita te su jako brzo izrađene replike naušnica. Njihov zaposlenik zadužen za tradicijski nakit, Matej Glasnović, bio je oduševljen s našom idejom. Sve je izmjerio i u vrlo kratkom vremenu nam predstavio prvi ogledni primjerak, što nam je izgledalo jako dobro, jer je repliku bilo teško razlikovati od originala. Naime, izrađene su u omjeru 1:1. Nakon toga smo krenuli s njihovom izradom, a da ih predstavi široj javnosti pozvale smo prof. Radomira Jurića, koji je cijeli svoj radni vijek i doktorsku disertaciju posvetio istraživanju ranohrvatskog i srednjovjekovnog nakita. Predstavljanje je održano na sam rođendan Muzeja 29. studenog, kazala je Brkić.


Na našem području nakit se svrstava u red najranijih i najzanimljivijih proizvoda ljudske kulture.


– Arheološkim istraživanjima u Ninu 1996. godine otkriven je grob dviju ninskih odličnica. Tu su pronađeni arheološki tragovi od željeznog doba do novog vijeka. Istraženi su i grobovi koji pripadaju grobljima s poganskim načinima pokapanja. Jedan od njih se ističe iznimnom vrijednošću, a u njemu su pronađene i naušnice prema kojima su se radile replike. Donedavno, naušnice su se pripisivale kasnoantičkom starosjedilačkom stanovništvu te datirane krajem 6. i početkom 7. stoljeća. U novije vrijeme pripisane su slavenskom hrvatskom stanovništvu i datirane u drugu polovicu 8. stoljeća, što je istina. Zlatna naušnica iz Visočana, slučajno je pronađena 1957. godine. Izrađena je u tehnici lijevanja, a pronađeno je još mnogo inačica ovih naušnica. Oba ova predmeta, izrađena su u bizantskim radionicama istočnomediteranskog područja, no ne treba odbaciti mogućnost da su neke od njih napravljene na zadarskom području ili u samom gradu Zadru, istaknuo je na njihovom predstavljanju u studenom prof. Jurić.


Reakcije naših sugrađana na novi ekskluzivni zadarski suvenir pokazale su se izuzetnima. Za replikama bizantskih naušnica vlada prava pomama, pa je prva narudžba rasprodana, dok je nova u prostorije Arheološkog muzeja Zadar pristigla jučer. Prema riječima njihovih idejnih začetnica, za sada su traženije decentnije replike pronađene u Ninu, a za obje verzije vlada tolika potražnja da za iste postoji i lista čekanja.


Veliki interes za »arheološki« nakit


– Sve smo rasprodali jako brzo, i baš danas nam dolazi nova pošiljka, ali već imamo listu ljudi koji žele te naušnice. Ne čeka se puno, možda tjedan dana. Vjerujem da ćemo ovom sadašnjom narudžbom pokriti sve koji su na trenutnoj listi čekanja, nakon čega nas čeka opet nova narudžba. Moram priznati da smo oduševljeni, ali i iznenađeni priznanjem Turističke zajednice Zadarske županije koja je prepoznala naše naušnice kao najbolje u kategoriji »proizvod«. To je sve uslijedilo jako brzo, jedno za drugim, predstavljanje koncem studenog i možda dva tjedna nakon, dobivanje priznanja. Nismo se niti prijavili, već je došla obavijest ravnatelju da smo nagrađeni. To nam je bilo priznanje da smo napravili dobar posao i da smo na pravom putu, odnosno poticaj nam je za daljnji rad. Sama nagrada svakako pridonosi i valorizaciji naše kulturne baštine zbog čega smo ju i dobile. Osobno nama, ali i općenito ovo priznanje jako puno znači jer nam je to ujedno promidžba, a s time je i taj suvenir dobio jednu novu dimenziju. Naime, sada se ipak radi o nagrađenom zadarskom suveniru i samim time će ga i Turistička zajednica Zadarske županije promovirati kao originalni zadarski suvenir te vjerujem da će to utjecati na to da će žene diljem svijeta nositi taj suvenir jer će posjetitelji našeg grada i muzeja svakako čuti za njih, istaknula je Brkić.


Iako su u originalu naušnice izrađene u zlatu, replika je izrađena od srebra s pozlatom kako bi cjenovno bila prihvatljiva širem krugu ljudi.


– One su jako lijepe, kao i zlatne, no cjenovno ipak značajno prihvatljivije. Ne isključujemo ni opciju izrade u zlatu, no u ponudi će i tada biti svakako i ova povoljnija varijanta. Ujedno razmatramo, kako su ukusi različiti, repliku ostaviti i u srebrnoj boji kako bi proizvod bio dostupan svima, ljubiteljima kako zlatne tako i srebrne boje, zaključila je Brkić dodajući kako i Arheološki muzej u Zadru sada ima ekskluzivni suvenir koji se može u određenim prigodama poklanjati te kao takav predstavljati grad Zadar i Arheološki muzej na najvišem nivou.