Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

21. i 22. rujna

Počinje kreativna radionica za učenike Prirodoslovno grafičke škole Zadar

Autor: Portal ZL

20.09.2023. 15:29
Počinje kreativna radionica za učenike Prirodoslovno grafičke škole Zadar

Foto: Centar nezavisne kultureKoliko je važno pripovijedanje u animaciji? Kako animatori mogu koristiti kratke forme da bi unaprijedili svoje tehničke vještine i znanje? Što se može ispričati i vidjeti u samo nekoliko sekundi? Njemačko-nigerijska animatorica Ebele Okoye ima nešto za reći o tim temama, i pridružit će nam se u Zadru 21. i 22. rujna na dvodnevnoj kreativnoj radionici za učenike Prirodoslovno grafičke škole Zadar. Radionica je rezultat zajedničkih napora Kino Zone i Prirodoslovno grafičke škole, a zaključit će je projekcija izabranih afričkih kratkih animiranih filmova ovog petka u 19.15 na ljetnoj pozornici u Perivoju Vladimira Nazora, ispred zgrade srednjih škola .


Dvodnevna radionica je ujedno i uvod u treće izdanje Srednje Kino Zone, projekta pokrenutog 2021. u suradnji Prirodoslovno grafičke škole i Centra nezavisne kulture (Kino Zone) u cilju povećanja učeničkih kompetencija kroz praksu organizacije događanja, razvoja medijske pismenosti i promocije vrijednih audiovizualnih djela među srednjoškolskom populacijom. Učenike i sve zainteresirane tijekom iduća dva tjedna očekuju besplatne projekcije filmova „Jojo rabitt“, „10 razloga zašto te mrzim“, „Knives out“ i „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ u Perivoju Vladimira Nazora ispred zgrada srednjih škola.


Ebele Okoye, 2D animatorica sa više od 20 godina iskustva, ne ostavlja trag samo svojim jedinstvenim tehnikama pripovijedanja, već je također osvojila i brojne nagrade za doprinos animacijskoj industriji. Ebele će svoje bogato iskustvo podijeliti s učenicima Prirodoslovno – grafičke škole, te  na dvodnevnoj radionici usmjerenoj na ključnu ulogu pripovijedanja u svijetu animacije, pružiti vrijedne uvide u oblikovanje privlačnih narativa kroz praktičan rad na pripremljenim kratkim zvučnim isječcima u sklopu već postojeće inicijative „Motion to the Sound“.  Učenici će biti potaknuti da stvaraju animirane sekvence inspirirane nizom pripremljenih kratkih zvukova, omogućavajući im primjenu načela učinkovitog pripovijedanja na interaktivan način.

Srce i duša animacije


“Motion to the Sound” (MTTS) je inicijativa koja ima za cilj osnaživanje mladih talenata kroz praktičnu edukaciju i jedinstvene izazove animacije, interpretirajući zvučne zapise kako bi oslobodili kreativnost, razvijali svoje vještine i stekli prilike za umrežavanje. Više informacija o ovoj inicijativi dostupno je na https://motiontothesound.org/ Prije početka radionice sudionici će imati priliku istražiti svijet afričke animacije kroz projekciju nekoliko kratkih filmova više afričkih animatora, različitih stilova i na raznovrsne teme koje plijene pažnju. Projekcija će poslužiti kao temelj za poticanje razmišljanja uoči same radionice.


“Pripovijedanje je srce i duša animacije. To je nit koja povezuje vizualno, zvuk i emocije kakobi se stvorila čarolija. Veselim se druženju s učenicima na ‘MTTS Quick Slice’ radionici i dijeljenju znanja”, kaže Okoye.


O Ebele Okoye:


Ebele Okoye je predvodnica animacijske industrije na afričkom kontinentu, poduzetnica, producentica, spisateljica, redateljica, dizajnerica i umjetnica virtualne stvarnosti s više od 20 godina iskustva. Dva puta je osvojila nagradu Afričke filmske akademije i prestižnog Afričkog međunarodnog filmskog festivala (AFRIFF) u Lagosu. Ebele također ima priznanja i nagrade od organizacija poput DEFA Foundation, Focus Features, Robert Bosch Foundation, The California State Legislature i Kongresa Sjedinjenih Država, kao i od njemačkog ogranka Amnesty International. Vodila je međunarodne koprodukcije između Njemačke i Bugarske, kao i Nigerije, Njemačke i SAD-a. Osnivačica je brojnih programa obuke iz animacije, počevši od “smedLAB2013”, prvog tečaja animacije u Nigeriji, pa do “Motion to the Sound” i “Ani-JollyGIRLS Special Training”.