Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

udruga nema kamo

Zbog neadekvatnog prostora, nakon 24 godine Svjetlu prijeti gašenje

Autor: Iva Bucić

20.09.2023. 13:27
Zbog neadekvatnog prostora, nakon 24 godine Svjetlu prijeti gašenje

Foto: Udruga SvjetloTežak period i velik izazov stoje pred Udrugom Svjetlo, koja u Zadru već 24 godine provodi program poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama. Udruga bi, naime, zbog neadekvatnog prostora za rad mogla ostati bez licence, pa bi 30-ak odraslih korisnika s mentalnom retardacijom i autizmom moglo ostati prepušteno samima sebi.


Mocire prekapacitirane


– Ja nemam dijete s poteškoćama, ali toliko dugo sam u ovoj udruzi da je ovo moja druga obitelj. Ne mogu otići, okrenuti se i reći idemo dalje, jer mi srce puca na samu pomisao da bi ovo moglo samo tako nestati nakon toliko truda i rada.


Još živim u ružičastom svijetu u kojem svi svima pomažu i ne mogu pojmiti ovu situaciju u kojoj smo se našli, kazuje Iva Župan, voditeljica Udruge Svjetlo.
Po statistici Zavoda za javno zdravstvo od prošle godine u Zadarskoj županiji ima više od tisuću osoba s intelektualnim teškoćama i autizmom. Iako je u kolovozu prošle godine osnovan Centar za pružanje usluga u zajednici Mocire, oni su već prekapacitirani i ne primaju nove korisnike.– Mi smo nadopuna toj državnoj ustanovi na Mocirama jer provodimo neke aktivnosti koje oni ne provode. U konačnici je dosta korisnika u jutarnjim satima na Mocirama, a popodne su kod nas.


Postoji potreba za nama kao udrugom, i za Mocirama, i za još jednim Mocirama, jer se nažalost rađa sve više djece s teškoćama i njima, nakon što završe neki program odgoja i obrazovanja treba osigurati priključivanje u neki program aktivnosti kakav pružamo mi, kazuje Župan.


Svaki dan u Udrugu Svjetlo dolazi od 15 do 20 korisnika u dobi od 18 do 54 godine, a njihov se broj povećava iz dana u dan. Primjerice, i jučer su dobili dvoje novih korisnika. Od 1999. godine Udruga Svjetlo osobama s intelektualnim poteškoćama pet dana u tjednu pruža uslugu poludnevnog boravka, nakon određenog programa odgoja i obrazovanja.Brojne aktivnosti


Udruga Svjetlo ima veliki raspon aktivnosti pa, primjerice, od lipnja provodi drugi ciklus programa Naši mali gušti, organiziraju glazbene, plesne, kreativne i keramičarske radionice, a nabavili su i peć za glinu u kojoj peku rukotvorine korisnika.


– Igramo i društvene igre, idemo van na socijalizacijske aktivnosti poput odlaska na kavu ili u kino, a u suradnji s KK Wild Spirits korisnicima osiguravamo i mogućnost terapijskog jahanja. Osim toga, svaki utorak imamo kulinarsku radionicu, a uglavnom spremamo jela s puno povrća, da korisnici mogu obavljati što više aktivnosti, poput rezanja, ribanja i miješanja. Jedan naš korisnik uz verbalno uputstvo napravi savršene kolače, priča nam Župan.


Udruga Svjetlo kao pružatelj socijalne usluge poludnevnog boravka mora imati licencu za obavljanje te usluge. Prošle godine u rujnu izašao je novi Pravilnik o mjerilima za pružanje socijalnih usluga, s kojim će se Udruga morati uskladiti do 2025. godine.No, problematično je to što Udruga ne može ishodovati dozvole za prostor koji koristi, pri čemu je važno napomenuti i to da adekvatan prostor Udruga traži još od osnutka.


Zgrada će se rušiti


– Od 1999. godine djelujemo u prostorijama Caritasa, u prostorijama bivše vojarne Franka Lisice, no u katastru naša zgrada ne postoji, postoji samo parcela pa sve puste dozvole ne možemo ishodovati. Sve da se to i riješi, bilo bi to kratkoročno rješenje, jer je naša zgrada predviđena za rušenje kako bi se na tom mjestu izgradio sveučilišni kampus, tumači Župan.


Udruga sada djeluje na 70-ak kvadrata koji su podijeljeni na kuhinju s blagovaonicom, mali dnevni boravak i prostor s deset sjedećih mjesta za održavanje radionica. Sve i da ured voditeljice ne prokišnjava, nakon 24 godine djelovanja i potrage za adekvatnim prostorom u Udruzi Svjetlo razočarani su i ogorčeni situacijom u kojoj su se našli.