Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

žetva soli

Bijelo zlatno ninske lagune gotovo je prikupljeno

Autor: Portal ZL

20.09.2023. 14:30
Bijelo zlatno ninske lagune gotovo je prikupljeno

Foto: Marija Dejanović/TZ NIN

Vrijeme bijele slane žetve netom je završeno. Ranu jesen obilježava kraj razdoblja prikupljanja soli i u jednoj od najstariji solana na Mediteranu, solani u Ninu. Iz slanih, morskih polja nastaju i rastu brežuljci soli, začina toliko vrijednog da ga se spominje i kao sinonim stvarnih vrijednosti čovjekova života.


Sveprisutna sol u moru oku je nevidljiva sve do trenutka kada vještinom i znanjem iz nevidljivog prelazi u vidljivo i opipljivo stanje. Kakav neobičan i fascinantan proces. On započinje u proljeće kada se morskom vodom pune skupine bazena ninske solane. Bazeni su zapravo polja od mora, otvorena suncu i vjetru koji ih „obrađuju“ dok ne budu spremna za vrijedne ruke radnika ninske solane.


Četiri skupine bazena proizvode sol isparavanjem dok se u petoj skupini odvija proces kristalizacije. Ranim jutrom, dok sunce izlazi, a vjetar ne dolazi, s površine ugušćene morske vode „ubire“ se cvijet soli. Na dnu bazena ostaje prirodna kristalična sol koja se ručno skuplja tijekom više od 60 dana koliko prosječno traju „slane žetve“.


Duga je to i naporna žetva koju grije sunce i obavija vjetar, što prikupljanje soli iz mora čini jednako „rudarski“ teškim kao da je iz kamena. U ninskoj solani vrijedne ruke radnika nisu zamijenili strojevi, pa se sol prikuplja i pakira ručno. Sol je onakva kakvu je darovalo more, čista, prikupljena, spremljena i spremna za novi život u bezbroj užitnih kombinacija.


Ninsku sol nepogrešivim osjećajem za vrijednost, otkrili su još Rimljani ostavivši u Ninu zapornicu koja i danas stoji u ninskim poljima soli kao mali muzej in situ i svjedoči o 2000 godina dugoj povijesti ninske soli. Teška povijest Nina zaustavila je proizvodnju na pet stoljeća, ali Nin i sol opstaju.Tijekom tog nestvarno dugog razdoblja kada čovjek nije prikupljao sol, biljni i životinjski svijet solane sačuvao je slana polja za neka bolja vremena. Suživot kakvim samo priroda čovjeka može nagraditi i suživot koji traje i danas.


Ninska laguna poznata je i kao stanište za preko 240 vrsta ptica koje će vam biti neizbježno veselo društvo u šetnji ninskim poljima soli. Vlastelica je možda i vladarica slanih polja u kojima se hrani, pa time i gnijezdi. Račić slaničar dovoljan je razlog da vlastelica ne napušta ninsku solanu.


Rijetko zabilježena ornitološka raznolikost nadopunjuje i oplemenjuje posjet Solani Nin koju je moguće obići u tri tematske ture: Poučna staza soli, Kuća soli i Iskustvo solara. Kuća soli hommage je svim radnicima, njihovim obiteljima, prirodi, pticama, gradu i ljudima koji su živjeli za solanu i od solane.


Vrijednost kakvu čuva ninska sol bilo je moguće sačuvati samo nepokolebljivim radom generacija radnika, ali i vizijom ljudi koji osjećaju i čuvaju ovaj jedinstveni dar prirode. Koliko kreativnosti pruža ovaj dar prirode moguće je vidjeti u Muzeju soli i suvenirnici Solane Nin.


U suvenirnici možete pronaći kozmetiku, delikatese, šarene cvjetove soli… šarenilo života nastalo iz bijele čistoće. Čiste soli i čistih srca. Muzej suvremenijeg izričaja i doživljaja soli nalazi se pored povijesnog i tako su i simbolički u sadašnjosti spojeni prošlost i budućnost solane i kraljevskog grada Nina.


Teško je i zamisliti što se sve promijenilo u dvije tisuće godina, no sol i dalje treba isto: sunce, Jadransko more i buru s Velebita. Uz iste sastojke već tisućljećima ninska sol daruje istu kvalitetu. Kako onda njome ne posoliti život…