Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Advent u Zadru

Od sočnih burgera na sto načina preko pašticade i bakalara, do jela iz woka

Autor: ZL Promo

23.11.2022. 00:00
Od sočnih burgera na sto načina preko pašticade i bakalara, do jela iz woka

Foto: TZ Grada Zadra/Fabio ŠimićevNajvažniji dio programa ovogodišnjeg Adventa, kao i svake godine, odvijat će se na otvorenom, na Trgu pet bunara i Trgu Petra Zoranića, gdje je raspoređeno 25 drvenih kućica u kojima će se prodavati specijaliteti primjereni za ovo doba godine, fritule, kuhano vino i razne druge poslastice, a zabavni program otvara grupa Dalmatino.


Jedan od najpopularnijih dalmatinskih pop sastava priprema se za koncert karijere u Areni Zagreb 21. prosinca, a zadarska publika moći će mjesec dana ranije čuti repertoar koji su pripremili iz bogate dvadesetogodišnje karijere. Poseban šušur i ove se godine očekuje na Badnjem jutru u Zadru, u kojemu se zabava tradicionalno širi na cijeli Poluotok. U adventskim vikendima nastupit će i Marko Škugor, Opća Opasnost, Matija Cvek, Soulfingersi, grupa Cambi, 4 tenora, Ivan Zak, a na Badnje jutro izvođači koji nastupaju u TV emisiji A strana, koji su prošle godine u istoj prigodi oduševili Zadrane – Vjeko Ključarić, Eni Jurišić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri dok će na sam Božić nastupiti Petar Grašo. Za doček Nove godine na Narodnom trgu nastupit će Madre Badessa Band, klapa Rišpet i grupa Forum.


Advent otvara Dalmatino


– Što se tiče zabavno – glazbenog dijela programa, ove smo se godine, a vjerujem i organizatori u drugim gradovima, našli u nedoumici. Na našem glazbenom nebu, nažalost, više ne sviraju neki od naših najpoznatijih bendova kao što su Hladno Pivo i Parni Valjak, tako da smo se našli u neobranom voću. No, unatoč osebujnoj situaciji, potrudili smo se zadovoljiti sve glazbene ukuse, tako da će se na pozornicu na Trgu Petra Zoranića popeti brojni domaći glazbenici, predstavnici različitih žanrova i generacija, kao što su Blu Vinil, the Siids, Petar Grašo, Jelena Rozga i mnogi drugi, najavio je Paleka, dodavši kako su se u planiranju repertoara vodili time da u grad pozovu najpoznatije domaće glazbenike, vođeni urbanim štihom i zadarskom glazbenom kulturom, naravno bez ponavljanja, kako bi program svake godine bio iznenađenje.


TZG Zadra/Iva Perinčić
– Glazbenici su cjenovno zahtjevan dio projekta, no mi iz ljubavi prema Zadru i Zadranima radimo najbolji mogući posao. Za Božić i doček Nove godine, kada je intenzitet programa na vrhuncu pripremili smo bogat i raznolik program na nekoliko gradskih lokacija, tako da nam se ne može prigovoriti kako glazba nije za svačiji ukus, kazao je Paleka.


Prema svim bi najavama ovogodišnji Advent trebao biti najukusniji i najraznolikiji dosad što se tiče gastro ponude. Grad će mirisati na fritule i pecipaje, burgere od dobre junetine i domaće divenice. No, osim tradicionalnih blagdanskih delicija, većina ugostitelja najavljuje ponudu i ozbiljnijih, dugo kuhanih jela te maštovitijih sendviča i drugih zalogaja »s nogu«.


Maštovita ponuda


Što zbog jake konkurencije, a što zbog želje da ponude nešto drugačije po čemu će se pamtiti baš njegova dobra spiza, ugostitelji za Advent obećavaju maštovitu i puno bolju ponudu nego što je bila prijašnjih godina. Iza pultova nekoliko kućica dimit će se i dobar roštilj s rebarcima i odrescima, a neće nedostajati ni kuhanih jela »na žlicu«, pašticade i skradinskog rižota, divljači s njokima, kao i brudeta od sipe. Riblji su specijaliteti također dobro zastupljeni u adventskoj gastro ponudi, najčešće su to frigade od liganja, gavuna, srdela i kozica. S tradicionalnim jelima od bakalara »prijeti« nekoliko kućica, a u ponudi će biti i ribljih burgera.


TZ Grada Zadra/Bojan Bogdanić


Uz uobičajeno adventsko kuhano vino dobri će zadarski konobari pripremati i više vrsta hladnih i toplih koktela, nuditi rakije, likere i kuhani gin, više vrsta piva pa i zadarsko craft pivo i, naravno, razne druge tople napitke. Zanimljiv je podatak da će i jedan poznati zadarski restoran u čijoj su ponudi isključivo jela azijske kuhinje ove godine na Adventu imati svoju kućicu i nudit će jela pod zajedničkim nazivom – Božić na azijski način.


– Drago nam je vidjeti ogromni interes ugostitelja za prezentacijom svoje ponude na Adventu, kao i raznovrsnu ponudu koju najavljuju, a koja ove sezone obuhvaća ne samo uobičajene blagdanske slastice, već i našu tradicionalnu spizu. Nadam se kako će vrijeme biti na našoj strani, jer ove se godine nalazimo u idealnoj situaciji, te se nadamo kako će uz kombinaciju dobre glazbe i obilja hrane ovaj Advent uistinu biti najveselijim dijelom godine, zaključio je Paleka.


TZ Grada Zadra/Iva Perinčić


Nikolina Lucić