Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Advent u Zadru

Zadrani će ove godine imati Advent za pamćenje

Autor: ZL Promo

23.11.2022. 00:00
Zadrani će ove godine imati Advent za pamćenje

Foto: TZ Grada Zadra/Fabio ŠimićevNajveselije doba godine još je jednom pokucalo na vrata. A kako bi dostojno proslavili početak blagdanskog vremena, pobrinuli u se u Turističkoj zajednici Grada Zadra, koja u suradnji s Tržnicama Zadar tradicionalno organizira zadarski Advent te mjesec prosinac pretvara u blagdansku bajku ispunjenu veseljem, dobrom glazbom i obiljem dobre hrane.


No, ove godine ta bajka počinje malo ranije i to na blagdan zaštitnika Zadra, sv. Krševana. U večernjim će satima trg Petra Zoranića tako zasjati svjetlima milijuna lampica, gradom će se oriti zvuk zabavne glazbe i miris kuhanog vina. Advent, koji će ove godine, napokon bez epidemioloških ograničenja, zasjati punim sjajem u nikad bogatijem ruhu nudi brojne zabavne manifestacije, koncerte, dječje igraonice i raznovrsnu gastronomsku ponudu.


Mario Paleka, direktor Turističke zajednice Grada Zadra kazao nam je kako je 45 dana dug adventski program kulminacija višemjesečnog napornog rada.
Foto: Bojan Bogdanić/Predstavljanje ovogodišnjeg programa


Najljepše doba godine


– Advent je, koliko god zahtjevan projekt bio, za nas najljepše razdoblje u godini, jer našim sugrađanima imamo priliku pokloniti bogat zabavno – kulturni program, pregršt veselja i dobre atmosfere. Advent u našem gustom rasporedu počinjemo planirati već u rujnu, a ove smo se godine potrudili organizirati Advent za pamćenje. Nakon dvogodišnje pandemijske krize, kada smo Advent bili prisiljeni organizirati u skromnijem izdanju, ova je godina za nas prijelomna. Dali smo si oduška i potrudili se organizirati čim raznovrsniji blagdanski program, uz obilje dobre te nadasve raznolike glazbe, tradicionalno bogatu gastronomsku ponudu i popratni program, naglasio je Paleka, istaknuvši kako se, otkada je na poziciji direktora TZ-a, trudi od Adventa učiniti najljepše razdoblje u godini.


– Na krilima iznimno uspješne 2018. i 2019. godine nadali smo se da će protekle dvije godine označiti kvalitativni iskorak za ovaj veliki projekt, no pandemija nam je pomrsila planove i na dvije godine odgodila realizaciju najboljeg zadarskog Adventa, koji ove godine traje čak 45 dana, počevši od danas.


Potpuni doživljaj blagdana


Zadranima, ali i njihovim gostima ponudit će se tako potpuni doživljaj božićnih blagdana. Program koji su organizatori pripremili ove godine bit će sadržajniji nego ikad prije, a na repertoaru je niz kulturnih, edukativnih, sportskih i zabavnih događaja. Otvorenje Adventa ove godine tako dolazi kao kruna proslave Dana grada Zadra, koja će završiti večernjim otvaranjem Adventa na Trgu Petra Zoranića gdje će Zadrane zabavljati grupa Dalmatino. A gastronomska ponuda na Adventu ove godine imat će svoje novitete, bit će i raznovrsnija i bogatija nego dosad, jer je Tržnica Zadar imala mnoštvo pretendenata za adventske kućice, na kojima se tradicionalno nude blagdanske delicije, kuhano vino i fritule.


– Ove ćemo godine, možda više nego ranijih godina, Advent učvrstiti na poziciji jedne od najvažnijih zadarskih turističkih manifestacija i tako u grad privući što više stranih posjetitelja. Odlučili smo se, kao i ranijih godina, organizirati ga na jednoj poziciji, tj. Trgu Petra Zoranića i Trgu Pet bunara, poručio je Paleka uz poziv svim Zadranima da čim prije dođu na Poluotok i uživaju u zadarskoj zimskoj bajci.


TZ Grada Zadra/Iva Perinčić


Nikolina Lucić