Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Priprema za Božić

Advent se u Zadar vraća u punom sjaju, s bogatim programom i gastronomskom ponudom

Autor:

21.11.2022. 12:52
Advent se u Zadar vraća u punom sjaju, s bogatim programom i gastronomskom ponudom

Foto: Arif SitnicaOvogodišnji Advent počinje ranije no obično, 24. studenog, za Dan grada Zadra. U nikad bogatijem ruhu ovogodišnji Advent u Zadru imat će brojne zabavne manifestacije, koncerte, dječje igraonice, raznovrsnu gastronomsku ponudu.


Zadranima, ali i njihovim gostima ponudit će potpuni doživljaj božićnih blagdana. Organizaciju samog Adventa, ali i obilježavanje Dana grada predstavili su na konferenciji za medije, Mario Paleka, direktor TZ-a grada Zadra, Ante Ćurković, pročelnik Ureda Grada i Tomislav Letinić, direktor Tržnica Zadar.


– To je manifestacija koju posjećuje velik broj građana, ali i turista, iako su posljednje dvije godine nažalost upropaštene zbog pandemije. Vjerujem kako ćemo ove godine imati pozitivne brojke u pravcu povećanja broja noćenja i turista u Zadru za vrijeme Adventa. Iznimna nam je čast da u istom okruženju, s istim partnerima, Gradom Zadrom, Tržnicama Zadar i TZ grada Zadra i TZ Zadarske županije organiziramo Advent koji će trajati 45 dana, počinje 24. studenog i završava 7. siječnja sljedeće godine, izjavio je Mario Paleka, direktor TZ grada Zadra.


Zabava od 45 dana
Ove godine, istaknuo je Paleka, u organizaciju su se po prvi put uključile i hotelske kuće, prvenstveno Falkensteiner, Kolovare, Global Port, a što ih posebno veseli jer do sada to nije bio slučaj.


– Vjerujem da će svi pronaći nešto lijepo za sebe u tih 45 dana, rekao je Paleka.– Vraćamo se u okvire koje smo imali prije pandemije. U tjednu smo blagdana svetog Krševana, u četvrtak obilježavamo naš Dan grada, a program koji smo pripremili bit će sadržajniji, niz je kulturnih, edukativnih, sportskih, zabavnih događaja, a jedno od njih je otvaranje Adventa. Što se tiče samog obilježavanja Dana grada, ujutro će se na gradskim ulicama moći čuti Budnica Gradske glazbe, zatim je polaganje vijenaca pred Središnjim križem na Groblju, u 11 sati ujutro svečana sjednica Gradskog vijeća u HNK Zadar, najavio je Ćurković.


A nakon svečane sjednice proslava se širi na gradske ulice, točnije na Kalelargu, U 11 i 30 sati profesori i učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole sudjelovat će u tradicionalnom Zadarskom pjatu, pripremi jela od bakalara i tradicionalnih fritula.


Nastupit će klapa Kolajna, Zadarski tanac, folklorna skupina Silba, školski zbor OŠ Stanovi, dječja klapa Riva iz OŠ Benje. Sva jela prodavat će se po simboličnim cijenama od 10 i 20 kuna, a sav prihod od prodaje namijenjen je za Udrugu Svjetlo.


Kruna proslave bit će otvaranje Adventa na Trgu Petra Zoranića gdje će Zadrane zabavljati grupa Dalmatino.


A gastronomska ponuda na Adventu ove godine imat će svoje novitete, a bit će i raznovrsnija i bogatija nego dosad.


Veliki interes


– Tržnica je raspisala prvi i drugi krug natječaja za zakup adventskih kućica. U prvom krugu dane su u zakup 22 kućice, a u drugom preostale tri, svih 25 kućica je popunjeno, istaknuo je direktor Tržnica Zadar, Letinić.


Napomenimo kako je ove godine interes za zakup adventskih kućica bio golem, a najskuplja je dosegnula cijenu od 95 tisuća kuna. A prosječna cijena po kućici je oko 40 tisuća kuna.


– Zakupom je Tržnica ostvarila prihod od milijun i 60 tisuća kuna što će se utrošiti na tehnički dio vezano za kućice i pozornicu, a višak sredstava dao se za program, objasnio je Letinić.


Kućice su postavljene slično kao i prijašnjih godina, izuzev dvije koje su postavljene uz Kneževu palaču zbog boljeg i šireg ulaza na sam Advent i većeg mjesta koje je ostavljeno ispred pozornice.


– Danas će se završiti instalacije na kućicama, a zakupci će već od utorka ući u njih i lagano ih početi pripremati za otvorenje u četvrtak, rekao je Letinić.Advent za najmlađe osmišljen je tako da se otvara u subotu, a imat će cijeli niz događanja, od druženja s Djedom Božićnjakom, različite radionice te doček Nove godine, u podne 31. prosinca.


Pitanje koje se logično nameće ovih dana jest hoće li građanima biti omogućeno gledanje nogometnih utakmica na Adventu na velikom video wallu. Jer, budimo iskreni, ovogodišnji Advent proći će i u znaku nogometne groznice.


– Vjerujem da ćemo imati tu mogućnost, pratiti našu reprezentaciju i utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva, a prethodno moramo ispuniti tehničke preduvjete za postavljanje video Walla, naglasio je Paleka.