Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

JOŠ MALO PA POČELO

Advent u Zadru otvara Dalmatino, za Novu godinu Madre Badessa, Rišpet i Forum

Autor: Zadarski list

24.10.2022. 15:21
Advent u Zadru otvara Dalmatino, za Novu godinu Madre Badessa, Rišpet i Forum

Foto: Bojan BogdanićKrajem studenog započinje još jedno izdanje Adventa u Zadru, na kojemu će se i ovih blagdana, od 24. studenog do 7. siječnja sljedeće godine, građani moći zabaviti uz odabrana jela i pića, nastupe glazbenih izvođača te različita zabavna događanja namijenjena djeci i odraslima. Organizatori manifestacije tradicionalno su Grad Zadar, Turistička zajednica grada Zadra i Tržnica Zadar d.o.o. u suradnji i partnerstvu sa zadarskom Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom Zadar i Udrugom zadarskih ugostitelja.


Advent započinje paljenjem prve adventske svijeće u crkvi sv. Šime, nakon čega počinju zabavna događanja. Na tradicionalnom Božićnom sajmu u atriju palače Cedulin, moći će se razgledati jaslice i prigodno ukrašeni prostor, koji će razveseliti posebno najmlađe. Osim različitih animacijskih programa, djecu također očekuju posjeti sv. Nikole 6. prosinca i sv. Luce 13. prosinca te dječji doček Nove godine 31. prosinca u jutarnjim satima.


Zabava na 25 kućica


Naravno, glavna događanja odvijat će se na otvorenom, na Trgu pet bunara i Trgu Petra Zoranića, gdje će biti raspoređeno ukupno 25 drvenih kućica u kojima će se prodavati mesni specijaliteti primjereni za ovo doba godine, fritule, kuhano vino i razne druge poslastice. Poseban šušur i ove se godine očekuje na Badnjem jutru u Zadru, u kojemu se zabava tradicionalno širi na cijeli Poluotok.
Središnje mjesto dobre zabave bit će pozornica na Trgu Petra Zoranića, koju će koncertom 24. studenoga otvoriti Dalmatino. Jedan od najpopularnijih dalmatinskih pop sastava priprema se za koncert karijere u Areni Zagreb 21. prosinca, a zadarska publika moći će mjesec dana ranije čuti repertoar koji su pripremili iz bogate dvadesetogodišnje karijere.


Novogodišnja zabava


U adventskim vikendima na zadarskoj pozornici nakon Dalmatina nastupit će Marko Škugor, Opća Opasnost, Matija Cvek, Petar Grašo, Soulfingersi, grupa Cambi, 4 tenora, Ivan Zak, a na Badnje jutro izvođači koji nastupaju u TV emisiji A strana, koji su prošle godine u istoj prigodi oduševili Zadrane  – Vjeko Ključarić, Eni Jurišić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri.


Za doček Nove godine na Narodnom trgu nastupit će Madre Badessa Band, klapa Rišpet i grupa Forum.


U okviru „Adventa“ brojni restorani, kafići, trgovine i muzeji osigurat će prigodne cijene i ponudu jela u okviru projekta „Đir po gradu“.