Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Okupljanje

Obilježena 20. godišnjica Udruge Slavonaca, Baranjaca i Srijemaca

Autor: Matea Guzalić

02.12.2022. 21:11
Obilježena 20. godišnjica Udruge Slavonaca, Baranjaca i Srijemaca

Foto: Mate KominaVeliku dvadesetu obljetnicu rada proslavila je Udruga Slavonaca, Baranjaca i Srijemaca Zadra i Zadarske županije koja je ovaj događaj obilježila okupljanjem svih članova i njihovih obitelji u jednom ovdašnjem restoranu.


Ovo okupljanje pretvorilo se u pravu slavonsku večer zahvaljujući brojnim običajima, delicijama i pjesmama uz tamburice. Nazočni gosti imali su priliku uživati u švedskom stolu te degustirati kulen, kulenovu seku, slaninu, čvarke, kolače i brojne druge slavonske delikatese, a predivnoj atmosferi pridonio je i tamburaški sastav “Satir”.


– Ova Udruga je aktivna još od 2002. godine, jedino nas je korona usporila, tako da za vrijeme pandemije nismo imali puno druženja u velikim grupama, no za našu dvadesetu obljetnicu je sve u redu te je restoran pun naših članova i našeg veselja. Zamislili smo ovo ujedno i kao predbožićno okupljanje, a idući put ćemo se sastati prvog petka u siječnju. Ja inače dolazim iz Slavonskog Broda, ovdje sam preko pedeset godina, i primijetio sam da već ionako velik broj Slavonaca u Zadarskoj županiji još više raste. Naša Udruga pomaže ljudima koji dosele, dajemo im priliku upoznavanja u trenutku kada ne znaju nikoga, a najbitnije nam je da im pružimo gostoprimstvo, kazao je Leopold Brucker dodajući da Udruga trenutačno broji pedesetak aktivnih članova, a upisanih, kaže, ima 300 ili 400.
Brojni članovi Udruge žive u Zadarskoj županiji već deset, dvadeset, pa čak i preko pedeset godina, a svi su složni oko jedne stvari, a to je da je život u Zadru odličan.


Neke od brojnih djelatnosti kojima se ova Udruga bavi jesu promicanje osobnih i zajedničkih interesa svojih članova u narodnim običajima i tradicijama, poticanje međusobnih druženja sa svrhom njegovanja kulturne i povijesne baštine i popularizacije zavičajne kulture, poticanje i korištenje slobodnog vremena članova Udruge, stvaranje materijalnih, stručnih i kadrovskih uvjeta za rad Udruge, organiziranje savjetovanja, predavanja, seminara i tribina o kulturnoj baštini Slavonije, Baranje i Srijema te suradnja s drugim istovrsnim udrugama i organizacijama u zemlji i inozemstvu.