Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

PREDSJEDNIK SNV-A

Pupovac: “10. travnja ’41. najveća izdaja u povijesti hrvatskog naroda”

Autor: Hina

18.05.2024. 17:30
Pupovac: “10. travnja ’41. najveća izdaja u povijesti hrvatskog naroda”

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELLPredsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istaknuo je u subotu na obilježavanju godišnjice partizanskog proboja na Petrovoj gori kako je time sačuvan narod Vojnića i Vrginmosta te da antifašizam treba obilježavati na dostojanstven način.


Podsjetivši kako se u medijima može pročitati da je Pavelićev režim počinio najveću izdaju u povijesti hrvatskog naroda, Pupovac je ustvrdio da je 10. travnja 1941. učinjena najveća izdaja u povijesti hrvatskog i južnoslavenskih naroda općenito.


“To je bio dan kada su izdane vrijednosti u koje vjeruju hrvatski i srpski narod, a to je ideja zajedničkog života i slobode za koje su se generacije Hrvata, Srba i drugih južnoslavenskih naroda borile kroz dva stoljeća. Ustaški režim i pokret bio je i ostao simbol razaranja ideje slobode i zajedništva na najgori mogući način, politikom istrebljenja, protjerivanja i prisilne asimilacije”, rekao je Pupovac.
Prije proboja iz obruča na Petrovoj gori dogodile su se strahote koje su narod kotara Vojnić i Vrginmost natjerale u zbjeg, da odu u šumu i sklanjaju se u zemunice da bi sačuvali vlastite i živote svoje djece, dodao je.


Većeslav Veco Holjevac, istaknuti hrvatski antifašist i jedan od najuspješnijih zagrebačkih gradonačelnika, i Stanko Opačić su najzaslužniji što je taj narod sačuvan i uspio u proboju koji simbolizira i dan-danas spremnost da se ne živi neslobodan, nego i izložen opasnosti od  istrebljenja, poručio je Pupovac.