Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

potpora mladima

Općina Privlaka dodijelila deset novih stipendija

Autor: Matea Guzalić

03.01.2023. 15:42
Općina Privlaka dodijelila deset novih stipendija

Foto: Općina PrivlakaOpćina Privlaka i ove godine nastavlja s pomaganjem svojim mladim studentima u stjecanju kvalitetnog i visokog obrazovanja. Naime, nakon provedenog natječaja za dodjelu stipendija redovnim studentima s prebivalištem na području ove općine za akademsku godinu 2022./2023., Općina Privlaka dodjeljuje ukupno deset novih stipendija čiji su potpisnici prije nekoliko dana sudjelovali na svečanom potpisivanju ugovora o stipendiranju.


Studenti koji su ostvarili pravo na stipendiju i potpisali ugovore su sljedeći: Roko Mustać, Krševan Kršlović, Janja Josić, Julija Stefanović, Duje Surić, Antonio Surić, Nera Begonja, Marijan Jurlina, Matko Grbić i Marino Jurac. Uz ovih deset novih potpisnika, Općina Privlaka financira stipendije i za jedanaest nastavljača iz prijašnjih godina, odnosno financira ukupno 21 stipendista.


Na svečanom potpisivanju ugovora o stipendiranju bio je prisutan i načelnik Općine Privlaka, Gašpar Begonja, koji je u uvodnom govoru pozdravio sve potpisnike, čestitao im na upisima na željene fakultete i poželio puno uspjeha u procesu obrazovanja.
– Vjerujem da svaka općina koja se odlučila na neko ovakvo financiranje ima za cilj pomaganje studentima. Kada sam preuzeo vlast u Općini Privlaka, povisio sam iznos stipendija s 500 na 800 kuna, a u planu mi je još više podići tu novčanu naknadu, sukladno proračunu. Glavni cilj ovih stipendija je, naravno, olakšavanje samog studiranja našim studentima. Oni imaju i besplatan prijevoz autobusom, a što se tiče samih stipendija – sufinanciramo i učeničke knjige za osnovne i srednje škole. Općina Privlaka je maksimalno uključena u obrazovni dio od vrtića, preko srednje škole, pa sve do fakulteta, izjavio je Gašpar Begonja.


Uvjeti za ostvarivanje ove stipendije bili su jednostavni – bilo je bitno da su studenti državljani Republike Hrvatske, da imaju status redovnog studenta, da imaju prebivalište na području Općine Privlaka te da nemaju odobrenu stipendiju ili kredit od strane drugog subjekta.


Što se tiče kriterija temeljem kojih se vršio odabir kandidata za dodjelu stipendija, gledao se opći uspjeh u prethodnoj godini školovanja, sudjelovanje na natjecanjima, objavljeni radovi ili priznati patenti/izumi, osvojena nagrada sveučilišta ili fakulteta, upis na neku od umjetničkih akademija te socijalno-materijalno stanje studenta.


Dodjela stipendija je velik pokazatelj da Općina Privlaka pridaje potrebnu pozornost cjelokupnom razvoju i obrazovanju mladih. Studentima su stipendije zasigurno od velike pomoći, te ne skrivaju zahvalnost za ostvarenih osamsto kuna mjesečno od strane svoje Općine.