Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

18. im je godina tek

Krila Oluje spektakularnim letom preko Dalmacije proslavili punoljetnost

Autor: Nikolina Lucić

11.08.2023. 15:31
Krila Oluje spektakularnim letom preko Dalmacije proslavili punoljetnost

Foto: Luka JeličićNevjerojatno skladne, perolake akrobacije, koje se pak tjednima pomno uvježbavaju daleko od očiju javnosti, zaštitni su znak pilota članova akrobatske skupine “Krila Oluje”. Nakon sat i 45 minuta leta preko cijele Dalmacije, članovi akrobatske skupine “Krila Oluje” uz malo su se turbulencija mirno vratili u zemuničku bazu, završivši tako proslavu 18. rođendana. Bio je to nevjerojatan put ispunjen strašću prema zraku i akrobacijama. Svoju su punoljetnost, ispunjenu brojim atraktivnim preletima i mnoštvom nagrada obilježili letom iznad Zadra, Šibenika, Primoštena, Rogoznice, Splita, Vodica, Biograda, Lošinja, Pule, Labina, Opatije, Rijeke, Krka, Senja, Raba, Novalje, Paga i Vira.


Akrobatska grupa “Krila Oluje” djeluje u sastavu 392. eskadrile aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva predstavila je u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Javnosti je predstavljena 5. kolovoza 2005. godine. Na brojnim domaćim i međunarodnim aeromitinzima njezine nastupe su pratili milijuni gledatelja. Zahvaljujući složenosti elemenata od kojih se sastoji njihov program vrlo brzo su se našli u samom vrhu svjetskog akrobatskog letenja te su osvojili brojne nagrade.


Vođa akrobatske grupe bojnik Darko Belančić kazao je kako su u 18 godina odradili brojne međunarodne i domaće nastupe.


– U ovih smo 18 godina izmijenili 17 timova, iza nas su tisuće sati letenja i prijeđenih kilometara. 31. kolovoza putujemo u Slovačku, na naš zadnji ovogodišnji međunarodni let. Iako je ovi bio manje zahtjevan od naših uobičajenih akrobatskih formacija, jako smo iscrpljeni nakon ovog dugog preleta, poručio je bojnik Belančić, dodavši kako će se 20. obljetnica još svečanije proslaviti.


– Dokaz je to da smo postojani i hrabri, jer prvo smo prijatelji, a tek onda kolege i imamo puno povjerenje jedne u drugih. Pošto na samu “Oluju” nismo mogli nastupiti iznad Knina, ovo je naš poklon građanima, dodao je Belančić, zahvalivši se građanima na toplim pozdravima, koji su ih dočekali.Akrobatska skupina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” velikim je letom iznad pola Hrvatske proslavila 18. godišnjicu osnutka.


Satnik Krešimir Oštrić je pak dodao je kako je u “Krilima” tri sezone.


– Zahtjevan je to i uzbudljiv poziv. Pripremamo se po dva do tri tjedna za akrobatske nastupe, ovisno o zahtjevnosti elemenata. Dolaze nam i strane kolege, učimo i razmijenjujemo iskustva, poručio je Oštrić, dok nam je slavljenik natporučnik Danijel Rigo kazao kako mu se ispunila rođendanska želja.


– Dobio sam rođendansku čestitku od cijele Dalmacije. Nadamo se da ćemo skoro letjeti i prema kontinentu, naročito prema mojoj Slavoniji, poručio je Rigo.


Foto


Krila Oluje proslavila 18. godina


avatar

Snimio: Luka Jeličić


11.08.2023. 15:26
Galerija

Foto: Luka Jeličić


Krilima Oluje 18. rođendan čestitao je ministar obrane Mario Banožić istaknuvši kako svojim nastupima svaki put pokazuju i dokazuju vrhunske kvalitete hrvatskih vojnih pilota.


– Od srca vam čestitam 18. godina postojanja i sjajnih akrobacija kojima se, iz događaja u događaj, upisujete u povijest. Naime, zbog vaše izvrsnosti postali ste neizostavan dio obilježavanja značajnih datuma i događaja za našu domovinu – jedna su Krila Oluje. Hvala vam što se zbog vas uvijek osjećamo bolje i ponosnije te što svakim svojim nastupom dokazujete činjenicu koliko sjajnu Hrvatsku vojsku imamo! Neka vam i dalje samo nebo bude granica, poručio je ministar Banožić pilotima Krila Oluje.