ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

akrobatske skupine

[FOTO I VIDEO] "Krila Oluje" i britanski "Red Arrows" održali zajedničke vježbe

Autor: Toni Perinić

25.04.2023. 15:00
[FOTO I VIDEO]

Foto: Luka JeličićAkrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” i akrobatska grupa Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske “Red Arrows” održale su jutros zajedničko uvježbavanje u vojarni u Zemuniku.


Akrobatska grupa “Red Arrows” niz godina posjećuje bazu Zemunik koja im je jedna od postaja prema bazi Tanagra u Grčkoj na takozvani Springhawk. Za svoja uvježbavanja i nastupe “Krila Oluje” nemaju poput ostalih akrobatskih grupa posebno izdvojene i opremljene avione već se koriste avionima iz sastava 392. eskadrile aviona 93. krila HRZ-a, prema trenutnoj raspoloživosti.

– Naša suradnja traje već godinama. Mi smo njih davno upoznali na međunarodnim susretima na kojima smo letjeli. Otvorila se mogućnost da prije nekoliko godina oni dođu kod nas i odrade svoj prvi dio treninga, koji im je zapravo transfer prema Grčkoj, kazao je voditelj akrobatske grupe, satnik Darko Belančić, naglasivši kako je uvijek čast ugostiti takvu skupinu, prepoznatu po cijelom svijetu.


– Posjet Hrvatskoj daje nam odličnu priliku za vježbu i usavršavanje naših vještina prije nego ih počnemo prikazivati javnosti. Sad se vraćamo u Veliku Britaniju gdje ćemo kao dio velike zračne postrojbe letjeti na krunidbi kralja Charlesa, zatim idemo u Grčku na proljetni dio treninga prije nego se ponovno vratimo u UK, rekao je Adam Collins, zapovjednik Red Arrowsa i dodao kako se nada da će se dogodine vratiti u Hrvatsku, jer su im uvjeti za letenje izvrsni.Natporučnik Danijel Rigo, prvi lijevi pratitelj u “Krilima Oluje” kazao je kako Ujedinjeno kraljevstvo ima iznimno razvijen sustav te da su sretni što s njima mogu razmjenjivati iskustva.


-Po pitanju naše i njihove opreme ima dosta različitosti, ali vjerujem kako u letenju uživaju isto kao i mi. Današnji trening nam je samo jedan od brojnih koje imamo kao pripremu za nadolazeću sezonu, rekao je natporučnik Danijel Rigo, koji ima preko 800 sati letenja u prethodne četiri godine, koliko je član “Krila Oluje”.


Adam Collins


“Red Arrowsi” su osnovani 1965. godine i do sada su nastupili gotovo 4900 puta u 57 zemalja svijeta. Puni program nastupa sadrži preko 20 manevara i traje oko 35 minuta. Također, prepoznatljivi su i poznati po svojim dinamičnim i atraktivnim manevrima popraćenim bojama zastave Ujedinjene Kraljevine, a nastupe izvodi devet pilota koji lete na britanskom avionu BAE HAWK T-1.


Foto


"Krila Oluje" i britanski "Red Arrows" održali zajedničke vježbe


avatar

Snimio: Luka Jeličić


25.04.2023. 14:59


Galerija

Foto: Luka Jeličić