Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Analiza

Gračac, Obrovac i Benkovac ispod prosjeka po izlaznosti na izbore, a evo i mogućeg razloga

Autor: Toni Perinić

18.04.2024. 13:16
Gračac, Obrovac i Benkovac ispod prosjeka po izlaznosti na izbore, a evo i mogućeg razloga

Foto: Toni PerinićNajmanja izlaznost na parlamentarne izbore u Zadarskoj županiji zabilježena je u Gračacu, u kojem je tijekom jučerašnjeg dana glasovalo 32,64 posto birača, odnosno 1.105 od prijavljenih 3.385 građana. Na drugom mjestu se nalazi Obrovac s 35,57 posto (1.629), a na trećem Benkovac s 38,50 posto izlaznosti birača (4.596). S obzirom na to je izlaznost u Zadarskoj županiji bila nešto veća od 56 posto, navedeni podaci značajno odudaraju od prosjeka.


Napuhani broj birača


Ovakva izlaznost se na prvu može protumačiti kao nedovoljna motiviranost birača za izbore, međutim, vjerojatno je odraz problema na koji je puno puta na primjeru svog grada Obrovca upozoravao gradski vijećnik, a uskoro i novi saborski zastupnik Mosta Ivan Matić. Naime, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine, taj grad apsolutni je prvak Hrvatske u nesrazmjeru broja birača i broja stanovnika. Broj ljudi koji tamo žive pada, a broj birača raste. Popis kaže kako imaju oko 5.500 birača, a čak dvije tisuće stanovnika manje.


500 kuna i besplatan put


Prema tvrdnjama mještana, koji su više puta s tom pričom izlazili u medije, većina prijavljenih birača živi na području Srbije, a u Obrovac stižu samo prigodom izbora. Posljednji takav slučaj zabilježen je na lokalnim izborima 2017. godine kad je RTL razgovarao sa Srbima koji su za 500 kuna autobusima stigli glasovati u taj grad.
– Svake godine idemo i nikad nije bilo problem. Autobus je svaki put bio besplatan, kazao je tada RTL-ovoj ekipi jedan od pristiglih glasača iz susjedne države. Jasno je, naime, kako je izborna srijeda poremetila planove za jednodnevni izlet u rodni kraj.