Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

najava privatizacije vrtića

STIGLA REAKCIJA Sindikat optužio gradonačelnika Biograda za otvoreno kršenje zakona

Autor: Iva Bucić

18.04.2024. 10:29
STIGLA REAKCIJA Sindikat optužio gradonačelnika Biograda za otvoreno kršenje zakona

Foto: Arif SitnicaNakon što je gradonačelnik Grada Biograda, Ivan Knez, u utorak iznenada najavio privatizaciju jedinog gradskog vrtića, iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) reagirali su priopćenjem i Kneza optužuju za kršenje zakona.


Neuspješno mirenje


– Izjava Gradonačelnika Grada Biograda na Moru u suprotnosti je s Nacionalnom obrazovnom strategijom, ali i vrlo jasno ukazuje da gradonačelnik nije upoznat sa zakonima Republike Hrvatske, te da ih otvoreno krši, što je u svakom slučaju neprihvatljivo.


Sindikat će stoga nastaviti s legalnim i legitimnim aktivnostima kako bi se za zaposlenike dječjih vrtića izborio za plaću i materijalna prava koja im zakonom pripadaju, poručuju iz SOMK-a.
Nakon što su pregovori za sklapanje kolektivnog ugovora u DV-u Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru završili neuspješnim mirenjem, SOMK je prošli tjedan najavio pokretanje štrajka.


Sindikat je od Grada kao osnivača tražio potpisivanje kolektivnog ugovora kojim bi se plaće zaposlenih u DV-u Ivana Brlić Mažuranić izjednačile s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, na temelju članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.


No, prema tvrdnjama sindikalista, Gradska je uprava kategorički od samog početka odbijala sudjelovati u socijalnom dijalogu, niječući pri tom ustavno pravo radnica i radnika da kroz kolektivne pregovore štite i unaprjeđuju svoja prava.


U konačnici je Knez u utorak, na 24. sjednici Gradskog vijeća, ustvrdio da je najbolje da se vrtić privatizira, da nemaju problema ni Gradska uprava, ni djelatnici vrtića. U Biogradu već djeluju dva privatna vrtića, koja se, kako je Knez objasnio, financiraju kao i gradski vrtić, s dvije tisuće kuna po djetetu.


No u SOMK-u smatraju da je ključno da dječji vrtići budu dostupni i priuštivi za svu djecu i roditelje, što drže mogućim samo ako su u nadležnosti javnog sektora.– To potvrđuje i Nacionalni plan razvoja sustava obrazovanja za razdoblje do 2027., koji kao jedno od ključnih prioritetnih područja javnih politika navodi pristupačnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ističu u SOMK-u.


Dodaju, pri tom, da sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja (RPOO) ima ključnu ulogu u stvaranju temelja za razvoj djece na socio-emocionalnom, tjelesnom i kognitivnom planu te čini bitan faktor u stvaranju jednakih mogućnosti za kasniji pristup obrazovanju.


Povoljniji propisi


Osim toga, u Sindikatu ističu da je Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju propisano da se na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda radnika dječjih vrtića, koji su u vlasništvu jedinice lokalne i područne samouprave ili RH, primjenjuju propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihodi javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu, ako su ti propisi povoljniji za radnike, a uime zaposlenika u dječjim vrtićima sindikat kolektivno pregovara i potpisuje kolektivni ugovor s osnivačem ustanove, odnosno s financijerom.


Sindikalisti su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja prošli tjedan zaprimili odgovor u kojem se tumači da se sredstva za plaće radnika u dječjem vrtiću čiji su osnivači gradovi i općine osiguravaju u proračunu grada ili općine, pri čemu se obračun plaća radnika u dječjem vrtiću radi na temelju odredaba Zakona o radu i Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te Kolektivnog ugovora ako je potpisan između osnivača i sindikata odnosno na temelju Pravilnika o plaćama, naknadama plaće i drugim materijalnim pravima radnika zaposlenih u dječjem vrtiću.


– Osnovica i koeficijent za izračun plaće radnika u dječjem vrtiću ne može biti niža od osnovice i koeficijenta za izračun plaće radnika u djelatnosti osnovnog školstva, ističe se u odgovoru iz Ministarstva.


No, biogradskoj Gradskoj upravi problematično je to što su na taj način djelatnicama vrtića osigurana bolja prava nego njima samima. Kako je u utorak kazao gradonačelnik Biograda, odgojateljice su kolektivnim ugovorom na primjer tražile božićnicu, koju biogradska Gradska uprava isplaćuje ako za to ima dovoljno sredstava.


Knez: Čekamo izmjenu uredbe


– Inače nisam bio direktno uključen u cijelu priču, to radi Upravno vijeće DV-a na čelu s pročelnicom Drinom Bešenić. Po njezinom mišljenju nema razloga za nikakav štrajk, ali radnici imaju prava koja mogu iskoristiti. Radi se o tome da ih Vlada i Ministarstvo nisu uvrstili u uredbi o dizanju plaće, a kada to Vlada nakon izbora ispravi, oni će ostvariti svoja prava, kazao je pred gradskim vijećnicima gradonačelnik Knez.


– Najbolje je da se to privatizira, da nemamo problema ni mi, ni djelatnici vrtića. Procedura je u tijeku, doći će uskoro sudski vještak procijeniti vrijednost prostora u centru, gdje je uprava DV-a. To ćemo procijeniti, pa idemo, privatiziramo, pa ćemo znati na čemu smo.


Za prostor gore iznad magistrale plaćamo zakup oko pet tisuća eura mjesečno, najamninu za drugi prostor plaćamo hotelu Adriji, rekao je Knez.


U Biogradu osim jednog gradskog dječjeg vrtića djeluju i dva koja su privatna.


– Uvijek to bolje funkcionira kad je privatno. Ista su davanja po jednom djetetu, a nas to izlazi puno jeftinije. Ovo je na jedan način čista ucjena. Inače smo mi do sada u svakom slučaju poštivali sva prava, sve ono što imaju djelatnici Gradske uprave, imaju i djelatnici gradskog vrtića.


Čak su imali trinaestu plaću, imali su božićnice, imali su sve. Sad odjednom su krenuli u inicijativu da su zakinuti, ja ne vidim u čemu su oni zakinuti. Sva prava koja imaju po zakonu, da se njihova plaća uspoređuje s djelatnicima osnovnih škola, to imaju, ali sad s ovim novim povećanjem plaća u osnovnim školama oni su se izborili za taj svoj status.


Međutim, djelatnici dječjih vrtića nisu jer ih nema u toj uredbi. Čekamo izmjenu uredbe i to bi se trebalo sastaviti u roku od dva, tri mjeseca, kazao je gradonačelnik Biograda.