Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

plavi bastion

ANALIZA OPĆINA Najviše glasova HDZ-u u Škabrnji, SDP pobijedio jedino u Kukljici

Autor: Goran Šimunov

18.04.2024. 12:00
ANALIZA OPĆINA Najviše glasova HDZ-u u Škabrnji, SDP pobijedio jedino u Kukljici


Parlamentarni izbori 2024. godine su i uz bitno veći odaziv birača, što je vrlo pohvalno zbog vjerodostojnosti izabranih zastupnika, potvrdili Zadarsku županiju kao jednu stabilnu utvrdu HDZ-a. Ova županija je po prvi puta na parlamentarnim izborima podijeljena u dvije izborne jedinice, veći dio je ostao u 9. jedinici, a manji dio je prešao u 7. jedinicu.


Od šest gradova i 27 općina u ovoj županiji HDZ-ova koalicija pobijedila je u njih čak 32, a SDP-ova koalicija je slavila samo u maloj općini Kukljica na otoku Ugljanu.


Najveću podršku HDZ je tradicionalno ostvario u općini Škabrnja, čak 69,80 posto, a slijede Domovinski pokret (DP) s 10,13 posto, Most sa 6,34 posto i SDP s 6,34 posto. Ipak, i u Škabrnji je za četiri posto opala podrška HDZ-u, budući da su 2020. godine osvojili 73,83 posto.
Komentirajući ove rezultate načelnik Škabrnje Ivan Škara, koji je nedavno status nezavisnog zamijenio stranačkom knjižicom HDZ-a, stranke čiji je svojedobno bio član pa je iz nje istupio, kazao je kako je na parlamentarnim izborima na području Zadarske županije HDZ ostao vjeran tradiciji dobivanja najvećeg postotka glasova.


Uloga Josipa Bilavera


– I ove godine s obzirom na sve okolnosti nikad nije bila veća razlika između Škabrnje i drugih općina po podršci HDZ-u. Stranke desnijih opcija, Domovinski pokret i Most, imaju u našoj općini ukupno manju podršku nego u drugim općinama, iako je DP dobio neznatno manji postotak podrške kao prije četiri godine.


Mislim da ovaj rezultat HDZ-a u općini Škabrnja odraz i lokalne politike, uspješne provedbe projekata, što su građani prepoznali, kao i dobru suradnju s državnom i županijskom razinom. Dodatan motiv biračima da glasuju za HDZ-ovu listu bio je petoplasirani na toj listi, naš Škabrnjanin Josip Bilaver koji je privukao puno birača.


Dobio je i najviše preferencijalnih glasova, čak 450, što je gotovo 70 posto glasova HDZ-a koji su dobiveni na području naše općine, ističe Škara koji misli kako HDZ treba biti zadovoljan rezultatima na nacionalnoj razini.


– Kao što su već govorili predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković i drugi istaknuti članovi naše stranke, ovo je treći put za redom na parlamentarnim izborima da HDZ pobjeđuje. Nije lako braniti tri puta za redom rezultate iz prethodnog mandata.


Žao mi je, pak, što u 9. izbornoj jedinici HDZ nije osvojio i osmi mandat, koliko smo ih imali na prošlim izborima, kaže načelnik Škabrnje kojeg smo pitali za njegovo mišljenje oko formiranja nove Vlade, s obzirom na to kako imaju 61 mandat, a ako se tome pribroji i osam mandata zastupnika nacionalnih manjina, nedostaje im čak sedam mandata za formiranje parlamentarne većine.


– Nadam se kako će biti dovoljno razuma kod svih osvajača mandata zastupnika u Hrvatskom saboru da se s HDZ-om formira nova Vlada. Ne znam hoće li HDZ ići s DP-om ili s nekim drugim, nama je bitno da složimo Vladu i da nastavimo sve projekte koje smo započeli, osobito za naša ruralna područja, poručuje Škara.


Lišane i Novigrad


Uz Škabrnju dvije općine u kojima je HDZ dobio najveću podršku birača su Lišane Ostrovičke i Novigrad. U Lišanima Ostrovičkim HDZ je podržalo 61,68 posto birača, a slijede DP i Most s istim brojem glasova i 9,41 posto podrške, dok je SDP osvojio 8,44 posto.


U općini Novigrad, koja je po prvi puta svrstana u 7. izbornoj jedinici, HDZ je osvojio 59,46 posto glasova, a iza njega su se plasirali DP s 11,06 posto, Most s 10,97 posto i SDP 9,59 posto.


U dvjema općinama koje prema zadnjem popisu imaju najveći broj stanovnika, Poličniku i Sukošanu, HDZ također ima snažnu podršku. U Poličniku je HDZ dobio 52,16 posto podrške, a slijede Most s 10,76 posto, DP s 10,55 posto i SDP s 9,77 posto.


U Sukošanu je HDZ osvojio 47,13 posto, no poredak ostalih stranaka je malo drugačiji. Drugi je SDP sa 16,04 posto, iza kojeg su Most s 9,88 posto i DP s 9,45 posto.


Najtješnja razlika između lista bila je, pak, u dvjema otočnim općinama, Kalima na otoku Ugljanu i Tkonu na općini Pašman. U Kalima je HDZ imao podršku od 29,30 posto, a slijede SDP s 25,02 posto, Most s 11,52 posto i Ričard nezavisni sa 6,14 posto.


U Tkonu je HDZ osvojio 29,87 posto, a iza njega su SDP s 25,56 posto, Ričard nezavisni s 12,15 posto, Most s 9,62 posto i Možemo s 9,11 posto.


Kukljica je, pak, ostala jedino uporište SDP-a, koja stranka s partnerima je tamo slavila i 2020. godine. Na ovim izborima SDP je dobio podršku od 35,64 posto, a slijede HDZ s 29,16 posto, Most s 11,11 posto i DP 6,48 posto.