Foto: Iva Bucić
U sklopu projekta »Okusi baštinu« Turistička zajednica općine Starigrad organizirala je gastro manifestaciju Ribarske tradicije koja je, usprkos buri, na rivu Bikarija privukla turiste i domaće ljubitelje gastronomije. Uz besplatan tanjur srdela i blitve s bobom koji im je pripremao najpoznatiji zadarski kuhar Renato Kraljev, posjetitelji su uživali u pjesmi klape Leut.
Preferira se plava riba
– U sklopu projekta imamo desetak manifestacija u Starigradu i čitavoj županiji s ciljem promoviranja maritimne baštine. Neka događanja uključuju pripremu školjaka i mekušaca, ali danas spremamo samo srdele i inćune. Ipak se sada preferira sve više konzumacija plave ribe, srdela i inćuna, kazao je Kraljev, učitelj kuharstva u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru.
– Srdele su fenomenalne, šteta samo što puše bura pa tanjuri lete na sve strane. Sve u svemu uživamo u predivnoj atmosferi, ukusnoj hrani i dalmatinskoj glazbi, kazao je posjetitelj.
Prije gastro manifestacije Ribarske tradicije, u zgradi Općine Starigrad predavači s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru održali su predavanje o školjkama, akvakulturi i očuvanju bioraznolikosti Podvelebitskog kanala. Nakon predavanja, posjetitelji su, u sklopu manifestacije Svijet školjki, imali priliku degustirati poznate školjke poput dagnji, ali i kamenice i jakobove kapice.
Projekt traje od travnja pa sve do rujna, a ljubiteljima mora i morskih plodova donosi niz zanimljivih sadržaja ne samo u Starigradu, već i u okolnim mjestima.
Planina i more
U sklopu projekta provode se, naime, edukativni programi za lokalnu zajednicu, organiziraju se praktične gastro radionice te niz gastro-turističkih događanja.
– Dosta se toga događa u sklopu ovog projekta sufinanciranog iz EU Fonda za pomorstvo i ribarstvo, naglasila je Marijana Marasović, direktorica Turističke zajednice općine Starigrad i dodala kako osim nekoliko predavanja, projekt uključuje događanja za turiste i edukativne radionice za ugostitelje.
– S obzirom na to da je na našem području turizam definitivno ono od čega se živi, cilj nam je da cijelu ovu priču kroz turizam guramo dalje, da što više unaprijedimo ugostiteljsku ponudu. Uz sve to spremamo i radionice za djecu na kojima će najmlađi moći sami pripremati i konzumirati ribu. Želimo da naša djeca nauče da treba jesti malo više ribe i školjki, da je to zdravo. Osim toga, oni su naša budućnost, trebamo im prenijeti znanja koja mogu primjenjivati kasnije u životu, istaknula Marasović.
Iako je život na prostorima općine Starigrad tradicijski oduvijek više vezan uz planinu, ne treba zanemariti ni baštinu vezanu uz more. Manifestacija Ribarske tradicije i edukativno druženje Svijet školjki dio su velikog projekta Okusi baštinu, koji je EU sufinancirala s nešto manje od 64 tisuća eura (478.809 kn).
najnovije
najčitanije
Hrvatska
GOSPIĆ
U Gospiću je održan Info dan HAMAG-a i HBOR-a u kojemu je sudjelovalo jedva desetak poduzetnika
Zadar
CIJENE
Promjena klime utječe na cijene na zadarskoj tržnici: ‘Brokula je bila 70 centi, sada je 4 eura…’
Hrvatska
VELIKI DAN ZA HRVATSKU
VIDEO Rafalei u hrvatski zračni prostor ulaze iznad sjevernog Jadrana: ‘Čut ćete ih, javit će se’
Zadar
NOVI SMJER
Prirodoslovno-grafička škola Zadar uvodi novosti u svoje programe, donosimo detalje
Županija
PEKARSKA REVOLUCIJA
Pakoštanac Karlo Vulin o pekarskoj revoluciji: ‘Dugo smo tražili idealnog partnera za ovakav projekt’
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Zadar
HEP JAVLJA