Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Ulažu napor

Grad radi na realizaciji želja građana pristiglih kroz projekt KVARTipo

Autor: Vanja Mirčeta

10.11.2022. 13:51
Grad radi na realizaciji želja građana pristiglih kroz projekt KVARTipo

Foto: Arif SitnicaRobertino Dujela, pročelnik gradskog UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša na Kolegiju gradonačelnika danas je istaknuo kako se uz planirane radove održavanja komunalne infrastrukture sav potreban napor ulaže i u realizaciju konačne želje sugrađana pristigle kroz zaključke s KVARTipo tribina kada su već s operativom i strojevima prisutni na lokacijama da u pravilu obim obavljenih radova bude i veći od unaprijed dogovorenog.


– Suradnja i zadovoljstvo naših sugrađana primarna su nam zadaća. Primjer toga su i trenutni radovi uređenja okoliša na Voštarnici koji će se nastaviti kroz redovno održavanje uređenjem novih parkirnih mjesta jer parkirnih mjesta nikad dovoljno u okruženju stambenih zgrada. Na isti način uz sanaciju dijela asfaltnog kolnika u Veslačkoj ulici (tzv. hupsera) na prilazu dječjem vrtiću, osluškujući potrebe roditelja djece korisnika vrtića i Uprave vrtića dodatno ćemo urediti dio javne površine, prometnom signalizacijom regulirati zaustavljanje i parkiranje od 10-15 minuta kako bi osigurali korištenje parkinga upravo u svrhu sigurnosti roditelja s djecom pri dolasku i odlasku u vrtić. Primjer toga je i uređenje novih parkirnih mjesta uz dječji vrtić, istaknuo je Dujela.


Opremanje igrališta


Nadalje, u tijeku je izrada glavnih projekata s geodetskom podlogom za šest dječjih igrališta na lokacijama: Voštarnica, Puntamika, Jazine I, Jazine II i dvije na Bilom brigu, od kojih za jednu imaju i inicijativu velikog dijela sugrađana za izmještanjem što će se uskoro iskomunicirati s predlagateljem.
– Nakon projektiranja pokrećemo izgradnju kako bi realizacija bila u zacrtanim rokovima prvog kvartala sljedeće godine. Izglasano je projektiranje za dodatna tri dječja igrališta i tu realizaciju očekujemo u planiranom roku. Imamo lagane prepreke u rješavanju imovinsko – pravnih odnosa, no neovisno o tome vjerujem kako ćemo i to završiti u predviđenom roku, znači prvi kvartal sljedeće godine. Od ostalih financijski zahtjevnijih akcija iz KVARTipo na dječjim igralištima izdvajamo izmjenu podloge na Zgonu u Diklu i postavljanje ograda oko dječjih igrališta u Ulici Ante Starčevica i na Veloj ravi. U dijelu postavljanja nove javne rasvjete realizirali smo sve ono dogovoreno i na što smo se obvezali u mjesnim odborima Arbanasi, Sinjoretovo, Ričina na dvije lokacije te na Plovaniji. Najviše akcija je bilo u dijelu održavanja nerazvrstanih cesta i javnih površina gdje nije dozvoljen promet vozila, i većina njih je u dopuni vertikalne i horizontalne signalizacije čega je cilj zaštita svih sudionika u prometu, a naročito najranjivije skupine, pješaka, odnosno djece. Vezano uz realizaciju izglasanih projekata urbane opreme, što se odnosi na sitne intervencije po mjesnim odborima u dijelu postavljanja klupa, koševa za otpatke, koševa za pseći izmet, oglasnih ploča i sl. prisutni smo i realizirano je gotovo u cijelosti ono što je izglasano, kazao je Dujela.


Za kraj svog izlaganja gradonačelniku i ostalim pročelnicima osvrnuo se na dio vezan uz održavanje javnih zelenih površina.


– Na kraju, ali ništa manje bitno je i realizirana inicijativa sugrađana u dijelu održavanja javnih zelenih površina gdje su vrijedni djelatnici Nasada prokrčili poljske puteve od Gornjih Petrčana do Kožina, od Donjih Petrčana do bunara pa do Kožina, a očekuje nas još čišćenje malih poprečnih staza koje ne mogu odraditi strojno, zaključio je Dujela.