Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

PREDAVANJE I FILM

"Druga strana Velebita", penjači prvi put vidjeli potencijalnu opasnost na Velebitu

Autor: Đurđa Baljak

23.11.2023. 16:16

Foto: Mislav KlanacU organizaciji Zajednice tehničke kulture i Hrvatskog geografskog društva Zadar jučer je u Novom kampusu organizirano predavanje i projekcija dokumentarnog filma Planinarskog kluba Sveti Bernard iz Zadra pod naslovom »Druga strana Velebita«. Planinarski klub Sveti Bernard Zadar osnovan je tijekom 2012. godine s fokusom na alpinizam. Tijekom proteklih godina članovi kluba su bili na ekspedicijama u raznim krajevima svijeta, kao što su Aljaska, Sibir, Kalifornija, Škotska, Kina, te su dosegnuli brojne alpske vrhove i stijene.


Usponi


Predavanje su održali alpinisti te članovi Planinarskog društva Paklenica Zadar i HGSS-a, Stanice Zadar, Šime Jukić, instruktor sportskog penjanja i Neven Zrilić, speleolog. Dokumentarni film je autorsko djelo PK Sveti Bernard i sniman je na području NP Paklenica.


Predavači su kroz svoja predavanja uvukli slušatelje u priču o usponima zaleđenim sjevernim padinama najvećih vrhova veličanstvenog Velebita.
– U filmu je prikazana drugačija perspektiva Velebita, gdje tijekom zime vlada pravo carstvo leda i snijega prilikom čega su neophodni novi pristupi zimskom kretanju u planinama. Iako prvotno nismo razmišljali u tom pravcu, otkrićem četiriju jama na nepristupačnim dijelovima grebena sa sjeverne strane, pristupili smo njihovom istraživanju, kazao je Jukić, i dodao kako film traje oko 17 minuta, ali je materijal prikupljan dugi niz godina, počevši od 2009. godine, zbog izazova zimskih uvjeta.


Foto: Šime Jukić i Neven Zrilić/Mislav Klanac


Tematika filma kombinira scene penjanja i skijanja s autentičnim prikazom Velebita tijekom zimskih uvjeta.


– Sve scene prikazuju južni dio Velebita gdje se nalaze najviši vrhovi. Taj dio Velebita ispunjava zahtjeve penjanja, a istraživanjem tog područja otkrili smo planinarske pravce koji do tada nisu bili istraženi, rekao je Jukić, dodavši kako im je najveći problem bio pronaći dobre uvjete za penjanje. No, zato su to vrijeme često znali iskoristiti za duboku kondicijsku turu ili skijanje. Takve aktivnosti su dobra priprema za veće uspone u Alpe ili ekspedicije, ističe Jukić.


Zimski uvjeti


Neven Zrilić je kazao kako je ideja krenula od Siniše Primožića, a u svemu tome mu je pomoglo bogato iskustvo u GSS-u.


– Penjanje u zimskim uvjetima zahtijeva izuzetnu odgovornost, budući da se sve mora obaviti istoga dana i vratiti natrag. To je posebno izazovno zbog uvjeta, ali i zato što je stijensko penjanje po zimi tehnički zahtjevnije. Tijekom godina, uspjeli smo savladati ukupno 12 penjačkih smjerova, koji su bili relativno jednostavni u smislu kuta nagiba, ali je pronažanje »idealnih« uvjeta bio najveći izazov. No, kada su uvjeti bili povoljni, penjanje je išlo lako uz pravilnu uporabu opreme. Pored penjanja i otkrivanja novih penjačkih smjerova, otkrili smo i četiri jame. Također, tijekom tih aktivnosti smo prvi put vidjeli potencijalnu opasnost od lavine na Velebitu, ali i zaleđeni slap, što je zaista prava rijetkost na tom području, opisao je Zrilić i zaključio kako se greben u snježnim zimskim uvjetima pokazao kao idealno mjesto za penjanje, ali i kako istovremeno zahtijeva veliku odgovornost i opreznost.


Predavanje i projekcija podržani su od strane Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, Aerokluba Zadar, Grada Zadra i Zadarske županije.