Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

edukacije pčelara

Udruga »Velebit« dobila od Županije povrat sredstava

Autor: Nina Vigan

22.11.2023. 18:49
Udruga »Velebit« dobila od Županije povrat sredstava

Foto: PexelsUdruga pčelara »Velebit« koja osnovana je 1969. godine u cilju poticanja, promicanja, razvitka i unapređenja pčelarstva kao dijela sveukupnog gospodarstva, očuvanja prirodnog okoliša i bioraznolikosti čega je pčela neizostavni dio, te stalnog okupljanja građana i mladeži radi poticanja uzgoja pčela. Važnost njezinih aktivnosti prepoznala je i Županija te se udruga svrstala među dobitnice malih potpora.


– Prijavili smo se na Županiju vezano uz naš projekt kojem je cilj edukacija pčelara i edukacije za pčelarstvo, a dobili smo oko 1.300 eura potpore. Sredstva su već namjenski potrošena, pošto smo sami financirali i već održali edukacije, a ostvarili smo pravo na povrat sredstava. Iduću godinu ćemo se također fokusirati na edukacije koje ćemo sami financirati, te se opet prijaviti za povrat sredstava, kazao nam je predsjednik Udruge Željko Zrilić.


Udruga »Velebit« broj 120 članova, a na edukacijama sudjeluje oko 60-ak članova. Riječ je o edukacijama članova udruge koje provode razni stručnjaci iz svijeta pčelarstva, a pošto je velik odaziv pčelara edukacije se održavaju uglavnom u školama.
– Ponekad unajmimo prostor u pčelarskom centru u Poličniku, ali uglavnom smo u školama kojima pomognemo s edukacijama djece i njihovim programima vezano uz pčelarstvo. Snalazimo se na razne načine za prostor, dodajući kako svake godine pristižu novi pčelari kojima je edukacija potrebna, kazao je Zrilić.


Upitali smo pčelare za planove u budućnosti, a iz udruga napominju kako im je najbitnije da i dalje rade, da educiraju članove i zainteresirane, te da će nastaviti i dalje prijavljivati svoje projekte.


– Udruga »Velebit«je dosta stara i većinom se financiramo iz svojih sredstava, točnije članarina, sve ostalo su pripomoći. Držimo se statuta, mi smo neprofitabilna udruga i sve ostalo su pomoći da educiramo članove, a ne želimo ići u projekte koji bi nas vukli u nekom drugom smjeru. Svake godine Grad Zadar i Županija imaju natječaje gdje se naši pčelari samostalno natječu, ali mi kao Udruga imamo samo savjetodavnu ulogu, naglasio je Zrilić.