Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

FIRENCA IH OČARALA

Članovi vokalno instrumentalnih sastava Gimnazije Vladimira Nazora sudjelovali na međunarodnom glazbenom festivalu

Autor: Đurđa Baljak

14.06.2023. 17:26
Članovi vokalno instrumentalnih sastava Gimnazije Vladimira Nazora sudjelovali na međunarodnom glazbenom festivalu

Foto: OsobnaČlanovi vokalno instrumentalnih sastava Gimnazije Vladimira Nazora su od 13. do 16. travnja boravili u Firenci te sudjelovali na Međunarodnom glazbenom festivalu »Michelangelo«, pridružili su im se i kolege iz Prirodoslovno-grafičke škole, a vodila ih je njihova profesorica i glazbena voditeljica Iva Mustać Klarić te knjižničar Ante Prtenjača. Pod mentorstvom profesorice Ive Mustać Klarić učenici su osvojili zlatnu medalju i srebrnu diplomu te drugo mjesto u »Grand finalu«. Pored toga, klapa Feral je nedavno osvojila i prvo mjesto i zlatni brodić u kategoriji dječjih klapa od 14 do 16 godina na »Festivalu dječjih klapa« u Hrvatskom narodnom kazalištu u organizaciji Gradske knjižnice Zadar. Mentorica Mustać Klarić nam je tim povodom ispričala nešto više o putovanju u Firenzu.


– U Firenzu smo stigli u poslijepodnevnim satima te smo se nakon smještaja u hotel zaputili u razgledavanje. Prvi doživljaj je doista bio upečatljiv, pogotovo ulični svirači koji su rasplesali i raspjevali naše učenike i učenice. Bila je to posve dobra uvertira za nadolazeća tri dana boravka u Firenzi, gradu koji je činio doista predivnu pozadinu za takav festival na kojem su naši učenici nastupili u subotu i nedjelju, istaknula je Mustać Klarić i ispričala nam kako je protekao prvi dan nastupa.


– Prvi dan nastupa učenici su imali slobodno jutro koje su iskoristili za razgledavanje i ispijanje kave u samoj jezgri grada. Međutim, ostatak dana je bio poprilično zahtjevan jer su imali nekoliko nastupa. Bend Treći kat je nastupio na jednoj lokaciji, dok je klapa Feral nastupila u crkvi Basilica della Santissima Annunziata. Pored toga, klapa je imala nastup i u večernjim satima, izvan okvira natjecanja, pred lokalnim stanovnicima koji su ih došli poslušati u crkvi Basilica di Santa Trinita. Klapa je oduševila svojim izvedbama pjesama »Mornareva žena« Meri Cetinić, »Ave Maria« Ivana Zajca, »Zvona moga grada« Zvonka Špišića i »Daleko je« Tamare Obrovac, na što je na društvenim mrežama pozitivno reagirala i sama Tamara Obrovac, otkrila nam je ponosno Mustać Klarić i dodala da je bend Treći kat na svom nastupu u Sala Giada izveo tri pjesme, kao što je i bilo planirano, ali je žiri želio čuti još, pa je bend »otprašio« još nekoliko pjesama. Tu se našlo mjesta za »Baretov blues« i »Whole Lotta Love« grupe Led Zeppelin, a posebno je zanimljiva bila izvedba talijanskog evergreena »Quattro Mille Baci« Adriana Celentana u natjecateljskom dijelu.


Foto: Osobna arhiva


Brojni sponzori
Nakon nastupa se trebalo i odmoriti za sutrašnje Grand finale, ali ni to nije spriječilo učenike da iskoriste nešto slobodnog vremena za razgledavanje grada i druženje prije spavanja uz gitaru i pjesmu, pa dobrog raspoloženja nije manjkalo.


– Nedjelja je bila posljednji dan nastupa klape i benda na različitim lokacijama koje su povijesno i umjetnički vrijedne i povezane s Michelangelovim životom i radom. Prije nastupa ujutro smo zajednički posjetili galeriju Uffizi, jednu od najslavnijih galerija u svijetu i razgledali djela majstora poput Botticellija, da Vincija, Caravaggia i ostalih. Nakon finalnog nastupa u Sala delle Feste (Via del Giglio), slijedilo je proglašenje pobjednika i dodjele ostalih nagrada. Klapa Feral i bend Treći kat ukupno su osvojili zlatnu medalju i srebrnu diplomu, te drugo mjesto u »Grand finalu«, otkrila nam je vesela Mustać Klarić te dodala da su dan zaokružili zajedničkim druženjem i sabiranjem dojmova protekla dva dana. Ponedjeljak ujutro bio je predviđen za opuštanje i još malo traganja za lijepim pogledima na staru jezgru i kupolu veličanstvene firentinske katedrale Santa Maria del Fiore, pa su učenici iskoristili posljednje minute u kolijevci renesanse s neizmjernom kulturnom baštinom od arhitekture, skulpture i slikarstva. U popodnevnim satima zaputili su se natrag u Zadar, a u kasnim večernjim satima stigli doma.


Putovanje su omogućili brojni donatori: Općina Privlaka, Polača, Poličnik, Sv. Filip i Jakov, Turistička zajednica Zadar, Stari Velim, OTP banka, Dino Bašić, Barbara Peranić, Gloria, Adria Bars, Ana Brzić, Adriatic Info, Komunikacije Zadar, Cognism d.o.o, Supernova, Euroherc. Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Prirodoslovno-grafička škola.


Svoje dojmove su nam otkrili i članovi klape Feral i benda Treći kat.


– U Firenzi mi je bilo odlično i grad je prekrasan! Prvu večer smo obišli most Ponte Vecchio, gdje smo se zabavili uz pjesmu Alfeja Greca i rasplesane turiste. Katedrala Santa Maria del Fiore me impresionirala. Poseban trenutak koji ću pamtiti je kad su neke djevojčice iz Latvije prišle našim dečkima iz klape Feral i zamolile ih za fotografiju. Uz to, pamtit ću i našu pjesmu putovanja »Ja sam zaljubljen« Tonija Cetinskog, otkrila nam je Marinela, a slično mišljenje dijeli i Naja.


Foto: Osobna arhiva


“Rasturili” pjesme


– Stara gradska jezgra je prepuna znamenitosti, pa samo tako svaku večer išli u razgledavanje. Jako sam zadovoljna nastupima, smatram da smo jako dobro izveli sve pjesme i tako drugim natjecateljima približili našu kulturu. Teško mi je izdvojiti samo jedan trenutak, ali sigurna sam da će me pjesma »Ja sam zaljubljen« uvijek podsjećati na ovo putovanje. Također ću se rado sjećati prve večeri kad smo se zaustavili na mostu Ponte Vecchio slušati uličnog pjevača, pa mu se onda najprije pridružio Andrija s usnom harmonikom, a zatim je Roko zapjevao s njim, ispričala je Naja, a ulične svirače pamti i Dino.


– Stari dio grada me oduševio, kao i razne crkve koje smo posjetili. Posebno su mi se svidjeli brojni ulični svirači koji su naše noćne šetnje učinili pravim užitkom. Nastupi su bili odlični, ne znam je li zbog uzbuđenja ili nervoze, ali smatram da smo stvarno rasturili svaku pjesmu koju smo izveli. Trenutak koji ću osobito pamtiti je neuspjeli pokušaj snimanja kratkog skeča u hotelskoj sobi, nažalost ta ideja se nije sprovela u djelo zbog umora te smo svi zaspali usred procesa snimanja. Istaknut ću i anegdoticu s ovog putovanja kad smo svi za ručkom iznenada krenuli pjevati na sav glas te su nam ulični prolaznici, kao i osoblje restorana, pljeskali i uživali u nenadanom nastupu, rekao je Dino ne skrivajući svoje oduševljenje, dok je Roka Firenza podsjetila na Dalmaciju.


– Firenza me svojom vanjštinom podsjeća na dalmatinske gradove, a posebno me dojmila bogata kulturna baština. Nastupom sam više nego zadovoljan, premda uvijek ima prostora za napredak. Međutim, s obzirom na sve okolnosti koje su bile pred nama, zaista sam jako ponosan na našu izvedbu. Trenutak koji će mi zauvijek ostati u sjećanju je upravo putovanje busom do Firenze, zaključio je za kraj Roko.


Foto: Osobna arhiva