Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

SOCIJALA NA ČEKANJU

Biloglav: SDP me molio da preuzmem Komisiju za najam stanova

Autor: Marina Vlakić

10.08.2023. 12:48
Biloglav: SDP me molio da preuzmem Komisiju za najam stanova

Foto: Arhiva ZLNovi predsjednik Komisije za dodjelu u najam gradskih stanova, čelnik županijskog Domovinskog pokreta Damir Biloglav, tek privremeno je preuzeo ovu dužnost, što znači da će Odbor za izbor i imenovanje Gradskog vijeća opet morati u novo izglasavanje. Da će ovo važno gradsko tijelo o kojemu ovisi sudbina brojnih socijalnih slučajeva preuzeti samo privremeno potvrdio nam je sam Biloglav, priznajući kako sa stambenom politikom nije upoznat te mu tek predstoji upoznavanje problematike dodjele socijalnih i kadrovskih stanova Grada Zadra.


– Nisam se uopće namjeravao baviti tim problemom te nisam ni bio kandidat za predsjednika, a nisam bio ni član ni predsjednik te komisije. Međutim, kako se HDZ i oporba nisu mogli dogovoriti oko svojih kandidata, na kraju su me zvali i molili me da preuzmem tu funkciju jer da bih ja bio najbolje rješenje za to. Radeta me zvao kao predsjednik Odbora za izbor i imenovanje. Rezultat glasovanja je bio dva naprama dva, nisu se nikako mogli dogovoriti i na kraju su našli mene kao rješenje. Rekao sam im da ukoliko se zaista ne mogu dogovoriti, spreman sam prihvatiti se te dužnosti dok se ne nađe neko trajnije rješenje s obzirom da je riječ vrlo važnoj komisiji, pojašnjava Biloglav, napominjući kako je i Odboru najavio da će Komisiju voditi samo privremeno.


Foto: ARHIVA ZL


Suzdržan u glasovanju


– Mandat bi mi inače bio do kraja mandata Gradskog vijeća, ali kako nisam uopće pratio problematiku gradskih stanova, ne znam puno o tome i tek moram ući u tu problematiku i naći se s ljudima koji se time bave. Moram najprije vidjeti i koliko ima zahtjeva za gradski stan i kakvi su sve problemi te onda početi funkcionirati. U ovom trenutku niti znam koliko ljudi čeka stan, niti išta drugo jer se jednostavno nisam bavio tim problemom, a niti sam namjeravao. Međutim, stavili su me u poziciju da to odradim i odradit ću najbolje što mogu, s tim da će osnovni kriterij biti jedini prihvatljiv, a to je dodjela stanova doista najpotrebitijima, bez obzira na druge kriterije koji su, bojim se, dosad često bili u igri. Uskoro ću sazvati i sjednicu Komisije jer vidim da tu ima dosta problema, najavljuje novi predsjednik Komisije.
Naime, Biloglav je na ovu dužnost izabran 24. srpnja, nakon prvog propalog pokušaja izbora novog rukovodstva zbog ostavke dotadašnjeg predsjednika. Na drugoj ga sjednici Odbora, pak, nije bilo te je poslao poruku da u glasovanju ostaje suzdržan, a na prvoj je iznenadio javnost glasujući za SDP-ova kandidata Nina Mrčelu. Osim Biloglava, ni nezavisna vijećnica Adela Frank nije se pojavila na zadnjoj sjednici Odbora te su za novo rukovodstvo glasovali elektronskim putem. Predsjednik Odbora, SDP-ov Daniel Radeta, kazao je kako je najvažnije da je glasovanje održano te da Komisija može nastaviti s radom.


Damir Biloglav


Nije bilo konsenzusa


– Vijećnik Damir Biloglav opravdao je nedolazak izjavljujući da je suzdržan u glasovanju za našeg kandidata Nina Mrčelu, a izostanak je ispričala i vijećnica Nezavisne liste Enija Meštrovića, Adela Frank koja se izjasnila da je za našeg kandidata, međutim on ipak nije imao dovoljan broj glasova jer je SU-ov vijećnik Duško Vuković glasovao protiv njega. Na Vukovićev prijedlog ponovno smo glasovali za HSP-ova kandidata Matu Lukića, čekajući i glasove vijećnika elektronskim putem, međutim za njega je na kraju glasovao samo Vuković jer smo Adela Frank i ja bili protiv, a Biloglav suzdržan. S obzirom da nije bilo konsenzusa oko ova dva kandidata, predložio sam da se za predsjednika Komisije izabere Damir Biloglav, tražeći oko toga konsenzus svih klubova, budući da Komisija što prije treba krenuti s radom, kazao je Radeta, a Biloglavu sada ostaje što prije se upoznati s problematikom gradskih stanova kako bi najteži socijalni slučajevi konačno riješili svoje stambeno pitanje.