Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

SANIRAN KVAR

Zaustavljeno višednevno izlijevanje fekalija uz plažu Kolovare

Autor: Iva Bucić

10.08.2023. 09:13
Zaustavljeno višednevno izlijevanje fekalija uz plažu Kolovare

Foto: Arhiva ZLNakon nekoliko dana konačno je zaustavljeno izlijevanje fekalija na Kolovarama, u neposrednoj blizini glavnog gradskog kupališta. Doduše, problem je riješen samo privremeno, a u slučaju da na crpnoj stanici za otpadne vode dođe do većeg kvara, teško da će službe gradske tvrtke Odvodnja moći išta poduzeti.


U more na Kolovarama fekalije su se izlijevale iz šahta s južne strane zgrade bivšeg Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ). S obzirom na to da je riječ o internom sustavu odvodnje u zgradi koja je od početka 2021. godine u privatnom vlasništvu, gradske službe nisu bile dužne išta poduzeti. No, unatoč tome, direktor Odvodnje Grgo Peronja poručuje da su intervenirali jer nisu mogli dopustiti ovakav prizor na jednoj od najpopularnijih gradskih plaža.Sustav u privatnom vlasništvu
– Riječ je o internom sustavu odvodnje koji otpadne vode diže do ceste, koja se nalazi u razini trećeg kata zgrade bivšeg Zavoda i ondje se spaja na takozvani bolnički kolektor. No s obzirom na to da je zgrada sada u privatnom vlasništvu, nismo mogli pristupiti upravljačkim ormarima koji su bili pod ključem. Čim su nam javili da netko ima ključ, poslali smo ekipu, objašnjava Peronja.


Iako je zgrada ZJZ-a, popularno zvana Poliklinika, prazna već dvije godine, na njezin interni sustav odvodnje spojene su otpadne vode iz kafića uz bazen na Kolovarama.


– To je samo flaster jer crpnu stanicu treba održavati. Ona će u jednom trenutku samo stati. Naši su ljudi obučeni, ali da je došlo do većeg kvara na crpnoj stanici oni ne bi mogli ništa poduzeti. Dobro je kada treba samo resetirati sustav, promijeniti osigurač ili nešto takvo, u tom se slučaju kvar brzo može otkloniti. Ali pitanje je što će se dogoditi u slučaju većeg kvara, tumači Peronja.


– Ako dođe do većeg kvara, od vlasnika će se zatražiti sanacija, poručuje Hrvoje Šarić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertina Dujele.


Naime, bivšu zgradu ZJZ-a za nešto više od 2,9 milijuna eura (22 milijuna kuna) kupila je 2021. godine tvrtka Eko Zadar Dva, registrirana za ekološku proizvodnju električne energije. Direktor i vlasnik te tvrtke je Iljko Ćurić, zet »hrvatskog kralja vjetra« Ante Ćurkovića. On je bivši HEP-ov direktor Sektora za strategiju, investicije i korporativni razvoj i član Nadzornog odbora Dalekovoda, a prema medijskim natpisima, Ante Ćurković preko članova uže obitelji povezan je s tvrtkama koje u vlasništvu imaju vjetroelektrane i energetske projekte vrijedne najmanje oko sto milijuna eura.Uzorkovanje mora


– Kvar je u utorak brzo saniran, djelatnici Odvodnje izašli su na teren istog dana kada su dobili prijavu, a o svemu je obaviještena i Sanitarna inspekcija. Osim toga, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo ispituju kvalitetu mora, odnosno nastoje utvrditi jesu li u moru prisutne bakterije zbog izlijevanja otpadnih voda, rekao je Šarić.


Iako se ispred bivše zgrade Zavoda i danas osjeti jaki smrad, to kupače nije spriječilo da ručnike razastru u gustu hladovinu, tek koji metar dalje od mjesta na kojem su danima istjecale fekalije. Na plažu će se postaviti upozorenje o zabrani kupanja tek ako se ispostavi da je more onečišćeno, a to će se znati najkasnije do petka, 11. kolovoza. Doduše, preliminarni podaci pokazuju da nema opasnosti za kupače.


Naime, Zavod za javno zdravstvo uzeo je uzorke mora kako bi se ustanovilo je li onečišćeno fekalijama i postoji li eventualna opasnost za kupače, a uzorci će se testirati na crijevne enterokoke i Escherichiju coli. Rezultati će biti poznati u roku od 24 sata za Escherichiju i 48 sati za crijevne enterokoke.