Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

KALENDAR RADOVA

Evo kako vam i u siječnju vrt može biti pun povrća

Autor: Jelena Sedlak

08.01.2023. 14:59
Evo kako vam i u siječnju vrt može biti pun povrća

Foto: PixabayOvih dana, kada za kršćane počinje novi ciklus obnove u prirodi, treba se podsjetiti da u prirodi nikada ništa ne miruje i život se stalno nastavlja, premda u nama nevidljivim oblicima.


Tako i naši vrtovi sada samo naizgled miruju, pripremajući se za proljetnu eksploziju života. Ipak, neka viša sila pobrinula se da nikada ne ostanemo bez barem nekakvih izvora energije, pa su i vrtovi onih koji su obdareni vrednijim rukama i dalje prepuni plodova.


Zato ne dopustite da zemlja u vašem vrtu preko zime ostane prazna. Uzgajajte zeleno lisnato povrće tijekom cijele zimske sezone. Ono je otporno i lako će preživjeti niske temperature i mraz. I mnoge vrste korjenastog povrća preživjet će zimu.
No, o tome je trebalo razmišljati malo prije, još krajem ljeta, kada se moglo uzgojiti presadnice i posijati još mrkve, cikle, rotkvica i rotkvi, a njih će tek ovlaš trebati pokriti za hladnijih dana. Najbitnije je ipak na vrijeme pripremiti pokrove, agrofoliju i slično, i reagirati prije mraza. Minituneli najjednostavnije su rješenje, a lako ćete ih i sami napraviti.


Možete koristiti i bale slame, kojima ćete oko svoje gredice koju treba zaštititi napraviti neku vrstu okvira, pa preko njih samo postaviti kakva stara vrata ili prozor, koji lako možete ukloniti kada povrće bude trebalo ubrati.


Povrće možete i pojedinačno zaštititi plastičnim bocama kojima ste odsjekli dno ili čak vrećicama u danima kada se očekuje mraz.


Korjenasto povrće možete zaštititi debelim slojem malča, a zatim ga po potrebi i prekriti agrotekstilom. Kao malč može poslužiti sloj opalog lišća, slame ili kore drveća.


Zimsko povrće ne treba puno zalijevati, pogotovo ne ove godine i s ovom količinom padalina. U svakom slučaju izbjegavajte navodnjavanje povrtnjaka ako je temperatura zraka niža od 4 °C.


Nemojte ni gnojiti svoje zimsko povrće, dovoljno je možda samo jednom jer ono zimi ne treba prihranu da bi raslo. Umjesto toga možete pognojiti gredice na kojima u proljeće namjeravate sijati i saditi. Možete po njima rasprostrti neprerađen kompost i kuhinjski otpad jer će ga korisne životinjice razgraditi do proljeća.


Berite svoje povrće po potrebi, korjenasto kada vam zatreba, ali lisnatom ne dopustite da preraste jer bi moglo postati gorko.


U prosincu su dobrodošli i bob, crveni luk, češnjak, zelena salata, špinat, blitva, grašak, rotkvice, cikla, također otporni na hladnoću, a najbolje ih je sijati u plasteniku. Bob posijan u ovom mjesecu daje berbu već u svibnju. Njegov razvoj će biti pod direktnim utjecajem vremenskih uvjeta kada ga sijemo na otvorenom. Ovaj termin pogodan je za južne krajeve, ali i kontinentalne kada je zima blaga.


Što se tiče sijanja zelene salate, crvene sorte odlikuju se jačim, gorkim okusom, dok su zelene nešto slađe. Blitva je vrlo otporna i vani može izdržati dok temperatura ne padne ispod -4ºC. Kako bi preživjela, potrebno ju je zaštititi.