Lijepo je vidjeti kada ugostiteljski objekt, koji se “okitio” epitetom najboljeg u našoj akciji biranja najboljeg restorana, nije “pao” u svojoj kvaliteti, što nerijetko zna biti slučaj. Dapače, ovogodišnji posjet Griblji – najboljem restoranu 2008. godine bio je po svim parametrima na visini stečenog renomea. Vrata nam otvara ljupka djevojka odjevena u narodnu nošnju te nas vodi u glavnu salu, jednu od pet zasebnih restoranskih cjelina. Griblja, naime, zauzima dvije etaže stare, dakako renovirane, sukošanske kuće, dvije etaže dizajnerski nadahnuto osmišljenog interijera, na tragu nekadašnjih konoba, no suvremenog “štiha”. Rezultat je jedan od najljepših županijskih prostora za objedovanje, elegantnog “predznaka” arhaične atmosfere. Svaki je detalj na svom mjestu, od masivnih drvenih stolova, simpatičnih vaza suhog cvijeća, starih škrinja i brojnih drugih “sitnica” nekadašnje Dalmacije. Dakako, uređenje slijedi i jelovnik koji se bazira na domaćim namirnicama, vlastitom zelenju, a dobrim dijelom i mesu iz vlastite proizvodnje. Karta je velika, teško je nešto izdvojiti, no šef kuhinje Šime Škrokov rado preporučuje pladanj morskih blagodati, carpaccio od tune, grdobine ili govedine, zelene rezance sa škampima, fuže s tartufima i škampima, rižot od škampa ili sipe, teleće medaljone sa sušenim pamidorima i domaćim njokima ili, pak, ribu u pećnici, što domaći gosti najviše vole kao i pivca ispod peke. Vinska karta je opširna, a prednost imaju domaća vina. Nisu zapostavili ni slastice poput palačinki “griblja” s karamelom i mljevenim pistacijima ili torte od sira i višnje. Naš objed nije zaključen nekom od ovih slastica, već smo za desert imali slanu kombinaciju – fritule s pršutom, dok su za predjelo servirane jako dobre gratinirane punjene lignje s čičvardom i fužima, a za glavno jelo ništa manje dobra sipa s palentom. Pio se Plavac mali Grgić.
Gratinirane punjene lignje s čičvardom i fužima
400 g liganja
200 g istarskih fuža
100 g čičvarde
100 g filea grdobine
rikula, riblji temeljac, konjak, bijelo vino, češnjak, sol, papar, parmezan
Grdobinu sitno nasjecakati, rikulu iskosati nožem te izmiješati s jajem i malo krušnih mrvica, dodati češnjak. Posoliti i popapriti te tom smjesom puniti lignje. Pržiti na maslinovom ulju te kada dobiju boju, flambirati konjakom i dodati riblji temeljac, bijelo vino i čičvardu. Kuhati deset minuta, izvaditi te nasjeći na kolute. U umak s čičvardom stavimo fuže, štapnim mikserom izmiješamo rikulu, ulje i malo češnjaka. Sve stavimo u vatrostalnu pliticu te stavimo peći na 170 stupnjeva petnaestak minuta. Pred kraj pospemo parmezanom. Na kraju sve prelijemo ostatkom rikule i maslinovog ulja.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Crna Kronika
1,59 promila
U Zadru vidno pijan vikao na ulici, policija ga uhitila
Moda
analiza subotnjeg đira