Nevjerojatno je da nam razni šverceri i manipulanti ispred nosa voze i prodaju ulja sumnjive kvalitete po štandovima, pločnicima i tako redom, a da nitko ne reagira. Ovamo dolaze čak ilegalni preprodavači iz Murtera vozeći nerijetko i po tisuću litara ulja koje prodaju za 45 kuna po litri. To je ulje stiglo iz uvoza i preplavilo je naše tržište, dok mi istovremeno teškom mukom nalazimo put do kupca, ističe Paleka
Po onome što se može primijetiti na terenu, berba i prerada maslina na širem području ninskog bazena počela je ovih dana. Jedina uljara na širem ninskom području, uljara “Robi”, četvrtu godinu zaredom više nego uspješno posluje u okviru malog i srednjeg poduzetništva u obitelji Momira Paleke u Žeravi. Uz njega, proces meljave prate supruga, sin i brat.
S obzirom da je Momir pored svega vrsni i strastveni maslinar i uljar te vrsni poznavatelj ovdašnjih i širih prilika u oblasti maslinarstva i uljarstva, što kazuje i njegova pozicija dopredsjednika Udruge dalmatinskih uljara i maslinara u Vodicama, zamolili smo ga da nam za početak kaže nešto više o ovogodišnjem urodu i preradi maslina u širem ninskom bazenu.
Nedostaje maslinarska udruga
– Ova je godina dosta dobra i možda je malo bolja od prosjeka. U odnosu na lanjsku godinu naša čuvena domaća sorta orkula je izdašnije rodila i od nje se očekuje dobar randman to jest 15 do 17 litara ulja na sto kilograma maslina. Učestale kiše su razlog što u njezinom plodu sada ima dosta vode i bilo bi jako poželjno da se ovako sunčano i suho vrijeme nastavi i dalje da se ta voda isuši, a onda bi ulje svakako dobilo još više na kvaliteti. Talijanske sorte standardno su dobro rodile. One su već dozrele i maslinari sad u početku uglavnom njih beru i prerađuju. Kod njih se očekuje također dobar randman gdje bi se trebalo na sto kilograma dobiti 19 do 20 litara ulja i to posebno kod sorte leccino.
Riječ je u prvom redu o maslinarima i uljarima koji su uzgoj i preradu ove plemenite i božanske kulture podredili suvremenim agrotehničkim mjerama proizvodnje djevičanskih i ekstra djevičanskih ulja.
– Za razliku od njih oni naši maslinari koji gaje još uvijek stari izvorni način prerade maslina držeći ih određeno vrijeme u morskoj ili slanoj vodi i koji ne prihvaćaju teoriju po kojoj je najekonomičnije ubrati i preraditi maslinu u vremenskom roku od 24 sata, oni s berbom i meljavom neće krenuti još sigurno za 20-ak dana, kaže Paleka dodajući kako su se u ove četiri godine u njihovoj uljari izmijenili brojni ljubitelji masline. Uljaru u zadnje vrijeme također u sve većem broju s maslinama posjećuju i ovdašnji vlasnici vikendica i kuća za odmor, koji imaju po pet-šest i više stabala.
– Svakako je pozitivno u svemu ovome što iz godine u godinu sve veći broj maslinara ulazi u ovaj posao i to mladi ljudi. Vidim da mnogi među njima dosta lutaju na početku i da se teško snalaze. Stoga držim da bi trebalo osnovati udrugu uljara preko koje bi i edukacija bila brža i efikasnija. kaže Paleka dodajući da svaki maslinar ima svoju teoriju i nje se drži.
Šverceri
– Što se pak tiče onoga čega u ovom poslu ne bi smjelo biti na prvo bih mjesto istaknuo nered na tržištu prodaje ulja. Mi imamo vrhunska maslinova ulja. Tu bih, svakako, za primjer istaknuo mjesta Ljubač i Briševo u kojima postoji višestoljetna tradicija uzgoja maslina i prerade ulja.
Nevjerojatno je da nam razni šverceri i manipulanti ispred nosa voze i prodaju ulja sumnjive kvalitete po štandovima, pločnicima i tako redom, a da nitko ne reagira. Ovamo dolaze čak ilegalni preprodavači iz Murtera vozeći nerijetko i po tisuću litara ulja koje prodaju za 45 kuna po litri. To je ulje stiglo iz uvoza i preplavilo je naše tržište, dok mi istovremeno teškom mukom nalazimo put do kupca. Inače, u pravilu kad mi pokrenemo naša postrojenja eto nam odmah na vrata raznih inspekcija, vodoprivredne, protupožarne, zaštite na radu i kojekakve još ne. Mi plaćamo obaveze, poreze i ostala davanja, a uglavnom smo prepušteni sami sebi. To nikako nije dobro za daljnji napredak našeg maslinarstva u cjelini, ističe Paleka, čiji je sin Robi, inače dipl. ing. informatike, veliki zaljubljenik u maslinarstvo, s dvojicom prijatelja pokrenuo internet portal pod nazivom “Zlatna maslina” u kojem se mogu pronaći brojne informacije o maslinarima s područja čitave Hrvatske i svim ostalim pojedinostima vezanim za ovu djelatnost.
– Pokrenuti portal je zaživio i zlata je vrijedan. Budući da ga je teško održavati i puniti novim štivom, jer to košta, držimo da bi ovakve projekte moralo financijski pratiti Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva RH. Ono to, nažalost, ne čini pa se može dogoditi da se u ovoj krizi i recesiji on jednostavno ugasi, što svakako ne bi bilo dobro, zaključuje Momir Paleka.
Maslinari će ove godine za kilogram mljevenih maslina vlasnicima uljara morati izdvojiti kunu i trideset lipa. Oni pak maslinari koji su u poticaju i koje država subvencionira dobit će 65 lipa po kilogramu povrata sredstava. Novost je također da država svakom maslinaru po jednom hektaru zemljišta na kojem su zasađene masline također u vidu subvencija daje 2.500 kuna. Do ove godine moralo se jedan hektar zemljišta imati u jednom komadu, no upornim inzistiranjem maslinara tu je došlo do promjene. Sada, naime, maslinari mogu imati više manjih parcela čija ukupna površina mora činiti jedan ili pak više hektara.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Premier liga
Ipswich Town nakon 22 godine ponovo u najvišem rangu engleskog nogometa!
Zadar
uz blagoslov pape Franje
Baklja mira iz Vatikana stigla do Zadra
Zadar
Svjetski dan astme
U Palači Cedulin pričalo se o problematici života s astmom: Liječene se značajno promijenilo
Nogomet
Premier liga
Arsenal lako protiv Bournemoutha za dodatno odvajanje na vrhu
Zadar
Okupljanje
U Gospiću se okupile tisuće mladih, na Susretu katoličke mladeži sudjeluju i Zadrani
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
PU ZADARSKA
Zbog utrke u nedjelju pojačan promet i gužve, policija uputila preporuku vozačima
Zadar
SANACIJA KROŠNJI
Od ponedjeljka se zbog radova privremeno zatvara ova ulica u Zadru
Zadar
TRAGOM ISTRAŽIVANJA
Zadrani najviše kupuju našu domaću piletinu, svinjetina pala u drugi plan
Zadar & Županija
TOČKA NA I