U najzapadnijem svjetovnom spomeniku turske arhitekture u Europi, Maškovića hanu u Vrani, koji je nakon prošlogodišnje obnove osvanuo u svoj svojoj raskoši, u utorak je održan impresivni događaj, prvi uopće Dan otvorenih vrata Maškovića hana.
– Dan otvorenih vrata je osmišljen kao idealna prigoda da se javnosti predstave usluge hotela i restorana, s posebnom pažnjom posvećenoj promociji tradicionalnih jela koja ove jeseni uvodimo na naš jelovnik, kazala je Elena Rušnjak, voditeljica marketinga Agencije Han Vrana, javne ustanove koju je osnovala Općina Pakoštane za upravljanje Hanom.
Kuhari, Ante Čudina i Mara Grgić Zeyen, osim orijentalne hrane u kuhinju su ubacili i mediteransku.
– Ideja i filozofija gastro ponude je u svježim, sezonskim namirnicama koje se nabavljaju od lokalnih dobavljača, od OPG-ova i ekoloških proizvođača. Sve se priprema u restoranskoj kuhinji, a zastupljene su mediteranska i orijentalna kuhinja, ističe Rušnjak.
Na velikom stolu restorana, koji se nalazi na mjestu nekadašnje džamije, bile su vrhunske delicije: pohani žablji kraci, pečeni žablji kraci s roštilja, puževi na domaći način, palenta zapečena u pećnici, gulaš od vepra, srneći gulaš, krepka krem juha od tikve i poriluka te inovativne slastice – tortilje s mrkvom, tortilje s jabukom, baklava s jabukama, baklava sa svježim smokvama, baklava s višnjama, čokoladne kuglice, čokoladna torta…
Objekt je raskošan i monumentalan, a trebao je prije gotovo četiri stoljeća služiti kao rezidencija i odmorište visokog dostojanstvenika na turskom dvoru i vrhovnog admirala turske flote Jusufa Maškovića za stare dane, naglasila je mladolika kustosica Ana Ivas, koja jedva čeka ispričati dogodovštine zapovjednika Maškovića, Hrvata iz Vrane.
Hotel Baština sa 16 smještajnih jedinica, 14 dvokrevetnih soba i dva apartmana, restoranom ukupnog kapaciteta 120 mjesta, suvenirnicom, wellness i SPA zonom, salonom za masažu i izložbenom dvoranom budućeg muzeja, zaživio je sa sredinom. Uz goste hotela u Han navraćaju i drugi posjetitelji.
– Ponosni smo na rezultate koje smo do sad postigli, na visoke ocjene i pozitivne dojmove naših dragih gostiju, a osobito na to što smo od lokalne zajednice, ali i stranih gostiju prepoznati kao mjesto za proslavu važnih obljetnica, rođendana i krštenja te vjenčanja gdje su u ponudi i apartmani za mladence i uzvanike na vjenčanju, kazala je Rušnjak.
Baština u funkciji turizma
U uspješnoj turističkoj priči u Općini Pakoštane i šire važan je obnovljeni, atraktivni Maškovića han s hertige hotelom Bašćina u Vrani koji je u potpunosti stavljen u funkciju turizma. Već je itekako vidljivo, Mašković han postaje zamašnjak razvoja ovog kraja kroz turizam i poduzetništvo. On je primjer kako kulturna baština kao jedna od osnova nacionalnog i europskog identiteta potiče ljude da razumijevajući prošlost grade uspješniju budućnost, poručila je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane. S njom se slaže i načelnik Kurtov.
najnovije
najčitanije
Nogomet
TREĆA NL JUG
Zadar pobjedio u Omišu, remi Zagore
Zadar
Opća bolnica zadar
Željku Čulini istječe mandat, zadarska bolnica objavila natječaj za ravnatelja
Hrvatska
promjena na crpkama
Ovo su nove cijene goriva koje su na snazi od utorka
Novosti
DIVLJAČKI ČIN
Na ulici premlaćen Scholzov kandidat za euroizbore. Uhvatili su ga dok je lijepio plakate i počeli šutirati
Nogomet
asistencija i rekord
Luka Modrić oborio rekord, kapetan Vatrenih je prestigao legendarnog Puškaša
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
OLDTIMER IZLOŽBA 2024.
Zadar postaje središte čarobnog svijeta oldtimera!
Zadar
PU ZADARSKA
Zbog utrke u nedjelju pojačan promet i gužve, policija uputila preporuku vozačima
Zadar
TRAGOM ISTRAŽIVANJA