Glavni cilj ovog projekta je razvoj i primjena sofisticiranih tehnologija, kao što su liofilizacija te sušenje raspršivanjem u proizvodnji funkcionalnih proizvoda i poluproizvoda na bazi višnje maraske. Svrha projekta je proizvodnja dvaju novih proizvoda na bazi višnje maraske, rekla je Sandra Pedisić
“Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane” naziv je projekta koji je u sklopu Županijskih dana predstavljen u Centru za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju Prehrambeno tehnološkog fakulteta.
– Glavni cilj ovog projekta je razvoj i primjena sofisticiranih tehnologija, kao što su liofilizacija te sušenje raspršivanjem u proizvodnji funkcionalnih proizvoda i poluproizvoda na bazi višnje maraske. Svrha projekta je proizvodnja dvaju novih proizvoda na bazi višnje maraske primjenom liofilizacije i sušenja raspršivanjem (liofilizirana višnja i praškasti proizvod od višnje), kao i osnivanje Laboratorija za određivanje biološke aktivnosti funkcionalnih proizvoda, rekla je Sandra Pedisić, predavačica i djelatnica Centra za prehrambenu tehnologiju istaknuvši i želju za edukacijom lokalnih proizvođača i šire zajednice s potencijalom i mogućnostima prerade višnje maraske.
Pedisić je istaknula značenje projekta za lokalnu zajednicu zbog transfera znanja i tehnologije u srednja i mala poduzeća u regiji, čime će se poboljšati konkurentnost prehrambene industrije na lokalnoj razini, omogućiti partnerstvo između lokalnih proizvođača, prehrambene industrije u regiji te znanstvenih institucija, kao i informirati širu zajednicu i konačne korisnike o funkcionalnim svojstvima višnje maraske. Projekt je financiran iz sredstava Europske zajednice u iznosu od skoro 500.000 eura.
Uz Sandru Pedisić na predavanju su govorili i Dubravka Škevin te Leo Gracin.
Dubravka Škevin govorila je o hrvatskom maslinarstvu koje je posljednjih 20-ak godina doživjelo velik pomak.
– Ljudi su prepoznali moderne tehnologije u proizvodnji maslinovog ulja zbog čega imamo velik broj ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Danas potrošač očekuje jamstvo za kvalitetu, sortnost i zemljopisno podrijetlo ulja, što se može dokazati kroz brojne oznake, rekla je Škevin. Leo Gracin govorio je o suradnji s vinarima.
Na predavanju su bili predstavnici brojnih udruga vinara, maslinara kao i predstavnici Županije.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
HRVATSKI „HOMO TURISTICUS“
Poznati novinar i urednik Đuro Tomljenović aktivan je i u mirovini. Urednik je Turizmoteke, turističkog news portala
Nogomet
HRVATSKI KAPETAN
Modrić postao treći stranac po broju nastupa za Real
Zadar
DANI MASLINE
DANI MASLINE Na Vitrenjaku upriličeno otvorenje manifestacije i nagrađeni najbolji
Ostali sportovi
VESLAČ
Martin Sinković: Rastemo i vjerujemo da možemo osvojiti medalju
Hrvatska
PREDSJEDNIK REPUBLIKE
Milanović: Hrvatska je dno EU, Bugarska jedina lošija
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Zadar
fantastičan projekt