Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Gastronomska uzdanica Pašmana i Ugljana

18.08.2011. 22:00
Gastronomska uzdanica Pašmana i Ugljana


Restoran Zrinski najpoznatiji je ugostiteljski objekt  otoka Pašmana i Ugljana. Otvoren je prije više od 40 godina, što dobro znaju žitelji  spomenuta dva otoka i njihovi gosti koji su barem jednom, ako ne i više puta, imali  priliku uživati u njihovoj domaćoj “spizi”. Zrinski s pravom nosi epitet obiteljskog  ugostiteljskog objekta s obzirom da su u njegovo poslovanje uključeni svi članovi  obitelji vlasnika Nikolina  Bašića, kako supruga Ivanka  koja “drži” kuhinju, tako i kći  Nikol te sin Domagoj. Svakako dobitna kombinacija,  temelj dobrog poslovanja,  brojnih stalnih gostiju koji  jako dobro znaju što mogu  očekivati. A to su prije svega  dobra riba i škampi (ne kozice kao kod većine ostalih,  već škampi), domaće zelenje  s vlastite njive, vlastito maslinovo ulje te više od stotinjak vrsta vrhunskih vina  (Nikolinov veliki hobi). Rezultat je domaća kuhinja, sva  ona poznata dalmatinska jela  najčešće pripremljena onako  “po domaću”, kako se to kaže.  U Zrinskog stoga treba otići  onda kada ste raspoloženi za  ribu ulovljenu tek kojih stotinjak metara dalje, jadranske škampe s otoka Paga,  pašmansku zelenjavu, sve  one gurmanske delicije kojima ne trebaju teški umaci ili  začini, kojima je dovoljna koja kap maslinova ulja i dobro  pripremljena vatra. Nije stoga bilo uopće upitno da će  nas Nikolino i ove godine dobro “najesti”, dočekati s najtraženijom “delicijom” restorana – škampima, vrhunski  pripremljenim “na bijelo” za  što je ovaj put bio zaslužan  mladi šef kuhinje Siniša Vidović. Siniša je zanat “tesao”  u nekoliko najpoznatijih hrvatskih restorana pa je njegovim dolaskom jelovnik  Zrinskog oplemenjen i nekim  novim okusima, što se posebno svidjelo mlađoj klijenteli. Pila se Malvazija Coronica, a za glavno jelo je stigla  ništa manje dobra piletina  Meditaraneo alla Zrinski. A  na kraju desert dostojan najfinijih Bečkih slastičarnica –  semifredo od jagode.


Piletina Mediteraneo alla Zrinski


( za 1 osobu)
10 dag mesa  od škampa
10 dag gorgonzole
25 dag piletine
2 škampa za  dekoraciju
Pileće medaljone ispeći na roštilju, posoliti, popapriti. Na teflonskoj tavi zagrijati maslinovo ulje, flambirati konjakom te zaliti  bijelim vinom. Kada vino prokuha dodati komadić gorgonzole i legirati  vrhnjem. Posoliti, popapriti te dodati peršin te sve zajedno prokuhati  nekoliko minuta na laganoj vatri. Za prilog servirati povrće na žaru.