Restoran Zrinski najpoznatiji je ugostiteljski objekt otoka Pašmana i Ugljana. Otvoren je prije više od 40 godina, što dobro znaju žitelji spomenuta dva otoka i njihovi gosti koji su barem jednom, ako ne i više puta, imali priliku uživati u njihovoj domaćoj “spizi”. Zrinski s pravom nosi epitet obiteljskog ugostiteljskog objekta s obzirom da su u njegovo poslovanje uključeni svi članovi obitelji vlasnika Nikolina Bašića, kako supruga Ivanka koja “drži” kuhinju, tako i kći Nikol te sin Domagoj. Svakako dobitna kombinacija, temelj dobrog poslovanja, brojnih stalnih gostiju koji jako dobro znaju što mogu očekivati. A to su prije svega dobra riba i škampi (ne kozice kao kod većine ostalih, već škampi), domaće zelenje s vlastite njive, vlastito maslinovo ulje te više od stotinjak vrsta vrhunskih vina (Nikolinov veliki hobi). Rezultat je domaća kuhinja, sva ona poznata dalmatinska jela najčešće pripremljena onako “po domaću”, kako se to kaže. U Zrinskog stoga treba otići onda kada ste raspoloženi za ribu ulovljenu tek kojih stotinjak metara dalje, jadranske škampe s otoka Paga, pašmansku zelenjavu, sve one gurmanske delicije kojima ne trebaju teški umaci ili začini, kojima je dovoljna koja kap maslinova ulja i dobro pripremljena vatra. Nije stoga bilo uopće upitno da će nas Nikolino i ove godine dobro “najesti”, dočekati s najtraženijom “delicijom” restorana – škampima, vrhunski pripremljenim “na bijelo” za što je ovaj put bio zaslužan mladi šef kuhinje Siniša Vidović. Siniša je zanat “tesao” u nekoliko najpoznatijih hrvatskih restorana pa je njegovim dolaskom jelovnik Zrinskog oplemenjen i nekim novim okusima, što se posebno svidjelo mlađoj klijenteli. Pila se Malvazija Coronica, a za glavno jelo je stigla ništa manje dobra piletina Meditaraneo alla Zrinski. A na kraju desert dostojan najfinijih Bečkih slastičarnica – semifredo od jagode.
Piletina Mediteraneo alla Zrinski
( za 1 osobu)
10 dag mesa od škampa
10 dag gorgonzole
25 dag piletine
2 škampa za dekoraciju
Pileće medaljone ispeći na roštilju, posoliti, popapriti. Na teflonskoj tavi zagrijati maslinovo ulje, flambirati konjakom te zaliti bijelim vinom. Kada vino prokuha dodati komadić gorgonzole i legirati vrhnjem. Posoliti, popapriti te dodati peršin te sve zajedno prokuhati nekoliko minuta na laganoj vatri. Za prilog servirati povrće na žaru.
najnovije
najčitanije
Županija
BIOGRAD NA MORU
[FOTO] Velikom feštom službeno otvorena obnovljena peškarija i pijaca u centru Biograda
Hrvatska
BIRAM BEZ DIMA
CROHM predstavio prvi program za prestanak pušenja uz pomoć bezdimnih proizvoda
Zadar
HNK ZADAR
U petak ne propustite hvaljenu predstavu ‘Tata’
Scena
ČLAN SASSUOLA
OSVOJIO MNOGE JEDNOSTAVNOŠĆU: Reprezentativac Martin Erlić u sretnoj je vezi sa Zadrankom
Hrvatska
DZS
Inflacija u travnju pala na 3,7 posto
Zadar
NAŠ ZADAR
Popularna zadarska stranica oduševila snimkom s vjenčanja: ‘Ne bude li mi ovakav pir, neću se udavat’
Zadar
Fra Andrija Bilokapić
Dobitnik županijske Nagrade za životno djelo: ‘Abortus, transrodnost, eutanazija, sve su to bolesti našega društva’
Zadar
NESREĆA
[FOTO] Nesreća kod City Gallerie, auto se zabio u stup
Zadar
POTREBA ILI TREND
U Zadru raste broj igraonica i rođendaonica za dječje proslave
Crna Kronika
KRAĐA