Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

DZS

Inflacija u travnju pala na 3,7 posto

Autor: Hina

30.04.2024. 12:55
Inflacija u travnju pala na 3,7 posto

Foto: iStockStopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u travnju je iznosila 3,7 posto na godišnjoj razini, odnosno bila je manja nego u ožujku kada je iznosila 4,1 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS) svoju prvu procjenu.


Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7 posto, dok su u odnosu na ožujak (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,7 posto.


To je pad godišnje stopa inflacije u odnosu na ožujak, kada je iznosila 4,1 posto.
Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), usluge su poskupjele za 6,3 posto, hrana, piće i duhan 4,5 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije dva posto, a energija 1,1 posto.


Porast cijena na mjesečnoj razini procijenjen je za industrijske neprehrambene proizvodi bez energije, za 1,2 posto, usluge, za 0,7 posto te hranu, piće i duhan, za 0,7 posto. Istodobno je, prema prvoj procjeni, pala cijena energije, za 0,4 posto.


Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u travnju prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 17. svibnja.


HICP: godišnja inflacija 4,7 posto


Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HICP) koji je u utorak objavio Eurostat, procijenjena godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u travnju je 4,7 posto, što je druga najveća u eurozoni nakon Belgije koja ima 4,9 posto.


Prosječna godišnja stopa inflacije u eurozoni u travnju procijenjena je na 2,4 posto.