Jučer je u restoranu Pet bunara i na dijelu Poljane Petra Zoranića održano centralno događanje 4. festivala smokava Zadar 2011. – Gastro smokva. Prisutni su uzvanici imali priliku degustirati veliki broj jela u čijoj su pripremi korištene svježe smokve i smokvine prerađevine. Gastro smokva dio je spomenutog festivala smokava koji se održava četvrti put, a u okviru kojeg se veliča smokva i smokvine prerađevine. Inicijator događanja je Sandra Babac, vlasnica Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Damjanić-Babac, prvog županijskog imanja za uzgoj i preradu eko smokava. Svjesna potrebe popularizacije voćke, simbola čitavog Mediterana – smokve, Sandra je uspješno realizirala tri dosadašnja Tjedna smokava te i prvi formalno, no zapravo četvrti festival smokava. Događanje je počelo u četvrtak u Gradskoj knjižnici Zadar gdje su održana tri predavanja na temu smokava, jučer je priređena degustacija jela sa smokvama i smokvinim prerađevinama, a danas će na istom mjestu od 9 sati ujutro biti sajam smokava u okviru kojeg će svim zainteresiranima svoje proizvode od smokava prezentirati desetak hrvatskih proizvođača. Gastro smokvu je otvorila Sandra, pozdravivši okupljene te im zahvalivši na dolasku. Sretna što je 4. zadarski festival smokava „narastao”, što se pokazalo kroz broj izlagača i okupljenih kuhara, Sandra je iskoristila priliku te zahvalila i svim sudionicima događanja, poslovnim partnerima i prijateljima koji su omogućili realizaciju ove manifestacije. Na otvaranju Gastro smokve govorio je i šef kuhinje restorana domaćina festivala – Pet bunara, Mario Arbanas, upoznavši kratko prisutne o jelima koje su njegove kolege i on taj dan pripremili. Mario već godinama uspješno implementira smokvu u slana i slatka jela svog restorana koji je, između ostalog, i zbog toga stekao zavidnu reputaciju u županiji. Ne susprežući svoju maštu, šef kuhinje Pet bunara osmislio je niz jela koja su naišla na izvanredan prijem kod gostiju, a dio kojih je bio na degustaciji i jučer. Zadovoljstvo jelima nije krio ni poznati hrvatski novinar Zlatko Gall koji je, također, došao na Gastro smokvu.
– Drago mi je da sam tu, da sam tu upravo ove godine kada svjedočimo interesantnoj gastro priči, jednoj „slanoj” priči o smokvama. Jer o smokvinim slasticama je već puno rečeno, no o smokvi u slanim jelima priče tek trebaju biti ispričane, a jedna od tih priča svakako je i ova današnja, ovdje u Zadru. Postoji jedna stara izreka da su granice Mediterana zapravo granice do kojih raste smokva. No, nažalost, ta pojedinost kao da je zaboravljena, kao da smo zaboravili da je smokva delicija još iz rimskog doba, da je upravo smokva sastavni dio nekih poznatih jela kao čuvenog venecijanskog jela s jetricom i svježim ili suhim smokvama. Događanje poput ovoga stoga je itekako važno, odličan temelj za popularizaciju smokve, za popularizaciju onih dobrih slanih jela sa smokvom, bilo u kombinaciji s ribom ili mesom, naglasio je Gall.
Da su njegove riječi izvrsno reflektirale jučarašnje događanje dalo se zaključiti već desetak minuta nakon pozdravnih govora kada su na trpezu počela stizati slasna jela sa smokvama i njenim prerađevinama. Mario je pripremio pureći odrezak Pet bunara s eko pekmezom od smokava Šinjorina smokva, njoke s junetinom i Šinjorinom smokvom, fuže sa škampima i Šinjorinom smokvom, raviole sa škampima i Šinjorinom smokvom, tortu Šinjorina smokva, štrudle sa svježim sirom i svježim smokvama, pitu sa svježim smokvama, praline sa suhim smokvama, praline sa suhim smokvama i bajamima, praline sa čokoladom, suhim smokvama i tartufima, smokvenjake i mesne okruglice s pekmezom Šinjorina smokva. Na gastro smokvi kuhali su i u konobi Bazilika iz Biograda gdje su pripremili namaz od suhih smokava, kapara i inćuna, svinjske medaljone Mediteran sa svježim smokvama te desert smokve u čokoladi i orasima. Šef kuhinje restorana Bruscheta pripremio je medaljone od grdobine sa svježim smokvama, teleće medaljone s pljukancima, raviolima i suhim smokvama, teleći kotlet sa suhim smokvama, ružmarinom i pljukancima, janjeći but sa suhim smokvama, pogaču sa svježim smokvama i rogačem te tortu od sira i svježih smokava. Konoba Na po ure radila je punjene smokve s gamberima, teletinu u umaku od smokava te suhe smokve sa suhim šljivama, cikorijom i orasima. Uzvanici su imali priliku degustirati i proizvode prve zadarske tvornice čokolade Vitlov koja nakon mnogo godina u Zadar ponovno dovodi proizvodnju čokolade, a koja upravo počinje s radom: njihove praline sa suhim smokvama i smokve u čokoladi.
Eko proizvodnjom smokava čuvamo domaće sorte, divlje vrste, morske resurse…
U okviru 4. festivala smokava Zadar 2011. u četvrtak su u Gradskoj knjižnici Zadar održana tri predavanja na temu uzgoja i prerade smokve. Predavači su bili doktor smokvarstva Željko Prgomet iz Rovinja te Karmen Tomić Šterić i Lina Miletić iz nadzorne stanice “Biotechnicon” iz Splita.
– Eko proizvodnjom smokava čuvamo domaće sorte, divlje vrste, morske resurse, šume, vode i zrak. Nadalje, eko proizvodnjom osiguravamo oprašivanje biljaka, očuvanje krajobraznih vrijednosti, zdravlje tla, biljaka i životinja te ublažavamo klimatske promjene, skrbimo za životinje jer im osiguravamo hranidbu i smještaj, dakako kako koji proizvođač te plasiramo na tržište visokovrijedne certificirane eko proizvode, naglasila je Tomić Šterić. U svijetu je sve veći udio ekoloških proizvoda koji su u 2008. godini ostvarili 50, 9 milijardi dolara prometa. Istovremeno od 196 zemalja svijeta u čak njih 154 proizvodili su se eko proizvodi. Tržište na koje su najviše plasirani su zemlje Sjeverne Amerike i EU.
– Ako znamo da je eko proizvod proizvod s višom tržišnom vrijednošću 30 do 40 posto skuplji, onda možemo lako zaključiti da poslovni potencijali postoje. Nažalost, u Hrvatskoj se samo 1 posto od ukupne poljoprivredne površine koristi za ekološku poljoprivredu, istakla je Tomić Šterić osvrnuvši se u svom predavanju i na načela eko proizvodnje koja je približila okupljenima u knjižnici.
Lina Miletić govorila je o načinima ishodovanja ekomarkice, svim onim koracima koje mora proći svaki eko proizvođač prije negoli mu nadležno ministarstvo izda eko markicu za njegov proizvod, modelima državnih poticaja za eko proizvodnju.
– Do eko markice se može doći u šest koraka koji se provode kroz tri godine. Toliko je naime, potrebno da bi neka zemlja mogla dobiti certifikat da je ekološki ispravna i da se na njoj može uzgajati neka eko kultura. Prvi korak je suradnja sa savjetodavnim službama, drugi korak stručna kontrola, treći korak upisnik u evidenciju eko poljoprivrednog proizvođača, četvrti korak izdavanje certifikata, peti korak dobivanje eko znaka, dok šesti korak obuhvaća troškove. Za usporedbu, za jedan hektar eko zemljišta za uzgoj smokava na, primjerice, otoku Braču trebalo bi izdvojiti oko 1500 kuna za sve troškove nadležnih tijela, s tim da u Dalmaciji 50 posto tih troškova država natrag vraća kroz poticaj, naglasila je Miletić.
najnovije
najčitanije
Nogomet
NJEMAČKI KLUB
Bayer u problemima s ozljedama, Alonso: Možda i ja zaigram
Nogomet
azijska liga prvaka
Pobjeda Al Nassra, dva gola Ronalda, Brozović nastupio
Svijet
AMERIČKI PREDSJEDNIK
Uoči odlaska iz Bijele kuće, Biden posljednji put pomilovao purice
Hrvatska
razgovor
Plenković razgovarao s Trumpom o bilateralnim odnosima i Ukrajini
Hrvatska
PREMIJER
Plenković: Ne postoje nikakvi ‘tajni letovi’, radi se o provedbi Dublinskog režima
Zadarski prsten
odzvonilo neodgovornima
Kamere i kazne s ciljem zaštite prirode u Vrsima
Zadar
sastanak s načelnicima
Ministar Erlić otkrio: Zadar dobiva olimpijski bazen, Pag novu školu, Molat sveučilišni centar
Županija
lijepa priča
Dr. Knežević Nizozemsku zamijenila Kukljicom. U trajektu obnavlja snagu za posao otočne liječnice
Zadarski prsten
viceprvak svijeta
Podgradinjanin Leo Žuža uči, radi te osvaja jiu-jitsu svijet
Košarka
U SVOM STILU