Degustatori maslinovog ulja nisu potrebni samo u proizvodnom procesu. Vrlo važan segment je i edukacija kupaca, koja se uglavnom provodi na raznim sajmovima, manifestacijama i predavanjima, navodi Pedišić
U Županijskoj komori Zadar tečaj za degustatore djevičanskih maslinovih ulja do danas je pohađalo 19 polaznika.
Mr. sc. Petar Pedišić kaže da je prvi ovakav tečaj održan još prije tri godine i da je interes velik, no zbog tehničkih okolnosti tečaj nije mogao biti organiziran ranije.
– Predavači na tečaju su stručnjaci iz talijanske tvrtke O.L.E.A. Pesaro, koji su održali i prvi tečaj 2008. godine. Riječ je o jednoj od tri europske tvrtke koje su specijalizirane za obuku degustatora, a program tečaja sukladan je sa svim normama C.O. I.-ja i važećim propisima RH, kaže Pedišić i dodaje da tečaj uglavnom pohađaju maslinari i vlasnici uljara, ali i mnogi hobisti zaljubljenu u ovu granu gospodarstva. Polaznici tečaja u četverodnevnom su programu učili o prednostima i manama u procesu proizvodnje i prerade maslina i maslinovog ulja, ali i osnove maslinarstva i uljarstva, jer se na taj način dobiva kompletnija slika proizvodnog procesa.
– Degustatori maslinovog ulja nisu potrebni samo u proizvodnom procesu. Vrlo važan segment je i edukacija kupaca, koja se uglavnom provodi na raznim sajmovima, manifestacijama i predavanjima. Kada našem prosječnom hrvatskom kupcu ponudite dva uzorka ulja, najveći broj njih reći će da im se zapravo sviđa ulje lošije kvalitete jer su na takvo navikli, dok će ulje koje ima veće vrijednosti okarakterizirati kao gorko, snažnog mirisa i okusa od kojeg ih pecka grlo, navodi Pedišić. Upravo zbog tog “općeg neznanja” o maslinovom ulju, karakterističnog za hrvatskog potrošača, veći broj educiranih degustatora je dobrodošao. Nakon završetka tečaja i položenog ispita polaznici će dobiti uvjerenje o završenoj obuci sukladno važećim propisima u EU i Hrvatskoj.
– Neki od njih možda se neće baviti tim poslom nakon tečaja, ali jedan određeni broj novostečeno će znanje i vještinu usavršavati na profesionalnoj razini i tako doprinositi našim nastojanjima da hrvatsko maslinovo ulje postane još kvalitetnije i da proizvodimo još više brendova koji nas mogu uspješno predstaviti na stranom tržištu, zaključio je Pedišić.
najnovije
najčitanije
Županija
VODOVOD
VAŽNA OBAVIJEST U srijedu zbog radova bez vode dobar dio okolice Zadra
Nogomet
Opet o budućnosti
Ancelottija pitali što Real mora naučiti kako bi igrao bez Modrića i Kroosa: “Sada su tu i sretni smo s njima”
Kultura
urbofon live
Glazbenim arhitektima Orvel glazba najviše cvijeta kroz intimnu atmosferu
Zadar
gostujuća predavanja
Dani talijanistike otvoreni izložbom o Nikoli Tommaseu iz fonda Znanstvene knjižnice
Ostali sportovi
Tenis
Ajduković ostao bez nastupa u glavnom turniru Rima, domaći tenisač bio je uspješniji
Scena
TIK TOK
VIDEO Britanka bila na zabavi u Zadru pa ostala u čudu: ‘Tko je ovaj tip? Ljudi su ludi za njim’
Zadar
POZITIVNA PRIČA
‘DOBRI DUH ŠKOLE’ Zadranin David Babac bio na Wings for Life utrci, podržali ga nastavnici i prijatelji
Nogomet
LIVI KOD KNJAZA
Livaković o nogometnim počecima u Zadru: ‘Budući da je mama kasnila po mene na treninge…’
Scena
JEDINA HRVATSKA EUROVIZIJSKA POBJEDNICA
Zadranka Emilija Kokić prisjetila se čuvenog dočeka: ‘Od Zemunika do trga bilo je auto na autu…’
Županija
Zavjetna svetkovina