Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

drugo lice povrća

Krastavac ima iznimne kvalitete i dobrobiti za oštećenu kožu

Autor: Šarlota Brnčić

07.07.2024. 13:24
Krastavac ima iznimne kvalitete i dobrobiti za oštećenu kožu

Foto: iStock/NLPodrijetlom iz Azije i pripada obitelji cucurbitaceae, ima niz doista iznimnih kvaliteta. Prvi aspekt povezan je s njegovim svojstvima za mršavljenje. Možda ne znaju svi da krastavac sadrži vinsku kiselinu, organsku kiselinu koja, kada je povezana s bilo kojom vrstom ugljikohidrata, djeluje na takav način da sprječava njihovu transformaciju u mast: umjesto da je tijelo asimilira, eliminira to kroz izmet.


Ukratko, u potpunosti blokira pretvorbu u masno tkivo i zato se toplo preporučuje svima koji žele smršaviti, a da si ne uskrate ukusan i sočnan tanjur tjestenine.


Nadalje, zahvaljujući sadržaju silicija, krastavci također mogu pomoći u ublažavanju simptoma fibromialgije i sindroma kroničnog umora. Krastavac također igra temeljnu ulogu u prevenciji celulita i zadržavanja vode.
Konzumacija krastavaca – prije svega – u danima menstrualnog ciklusa odličan je saveznik za uklanjanje klasičnih oteklina uzrokovanih toksinima koji se, blokirani viškom tekućine, nakupljaju u različitim dijelovima tijela.


Međutim, temeljni aspekt kako biste iskoristili sve te prednosti je ne kuhati ga. Sva njegova blagotvorna djelovanja, naime, dolaze samo u sirovom obliku. Tretman na bazi krastavca jamči izvrsne rezultate u njezi oštećene kože.


Iznenađujuća je činjenica da je naš zeleni prijatelj učinkovit na svim tipovima kože: masnoj, nečistoj, ispucaloj ili suhoj, nema razlike.


Njegova svojstva mogu se pratiti unatrag do njegovog sastava, s 95% vode i 5% podijeljenih između mineralnih soli, kalija, magnezija i kalcija, što ga čini dragocjenim saveznikom za njegu lica.