ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

LJUTNJA NAJGORA

Jeste li pod stresom? Ne ignorirajte ove signale koje vam tijelo šalje

Autor: Šarlota Brnčić

31.03.2024. 20:47
Jeste li pod stresom? Ne ignorirajte ove signale koje vam tijelo šalje

Foto: PixabayČesto se osjećamo bolje nakon što se dobro isplačemo. Kako to?


Razlozi su različiti, no danas posebno ističemo jednu od mnogih prednosti plakanja: mogućnost detoksikacije od emocija poput ljutnje, ali i oslobađanja od toksina i hormona stresa.


Danas je dobro poznato da stres snažno utječe na naše zdravlje, a često upravo ljutnja najviše šteti.
Znanstvenici s Harvarda analizirali su niz istraživanja, provedenih u različitim dijelovima svijeta, otkrivajući da doživljavanje eksplozije bijesa povećava mogućnost srčanog udara za 5 puta i rizik od moždanog udara za 3 puta, rizik koji se nastavlja dulje ako su emocije potisnute.


Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, zadržavanjem ljutnje, energija jetre je ugrožena i ne može pružiti potporu meridijanu srca.


To također doprinosi blokadama u njegovom protoku Qi (energije).


U istočnjačkoj medicini oči su važna točka detoksikacije uma i tijela zahvaljujući suzama.


Kaže se da se ljutnja, između ostalog, skladišti upravo u jetri i stoga bi plakanje bilo posebno terapeutsko sredstvo za otpuštanje potisnutih emocija poboljšanjem Qi-ja ovog organa odgovornog za detoksikaciju našeg tijela.


Ali i na Zapadu suze imaju posebnu ulogu.


Istraživanje o suzama i plakanju proveo je dr. William H. Frey.


U svojoj knjizi “Crying: The Mystery of Tears”, Frey je objasnio da emocionalni plač pomaže u oslobađanju tijela od potencijalno štetnih kemikalija izazvanih stresom.


Frey je otkrio da dok su refleksne suze 98 posto vode, emocionalne suze sadrže mnogo više toksičnih nusproizvoda i hormona stresa.