Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Za najizdržljivije

Za najdulju, ali nikad prijeđenu pješačku rutu na Zemlji potrebno je oko 3 godine pješačenja

Autor: Lucija Sučić

03.01.2023. 07:52
Za najdulju, ali nikad prijeđenu pješačku rutu na Zemlji potrebno je oko 3 godine pješačenja

Foto: Google Maps, Instagram

Dugačka je gotovo 22 tisuće kilometaraPostoji mnogo neistraženih mjesta koja ljudi tek trebaju istražiti na ovoj ogromnoj planeti koja krije nebrojene avanture.


Za sve one koji vole pješačiti i na taj način istraživati Zemlju postoji pothvat koji je definitivno jedan od najzahtjevnijih.


Najdulja pješačka udaljenost, od Cape Towna u Južnoj Africi do lučkog grada Magadana na istočnoj strani Rusije, tek treba biti istražena jer niti jedan čovjek nikada je nije prešao.
Udaljenost između ove dvije točke iznosi nešto manje od 22 tisuće kilometara, a ova ruta osmišljena je na takav način da putnicima nisu potrebni letovi, trajekti ili brodovi. Ruta se sastoji samo od cesta i mostova.


Od Afrike, preko Sueskog kanala, središnje Azije pa do Sibira, svi oni koji se odvaže na ovaj put prijeći će 17 zemalja i šest vremenskih zona te putem iskusiti promjenu različitih godišnjih doba i vremenskih uvjeta.


Neki izračuni pokazuju da hodanjem osam sati dnevno treba 562 za prelazak ove impresivne rute, što u realnosti znači najmanje tri godine. Za usporedbu, to je ekvivalent putovanju do vrha Mount Everesta i natrag 13 puta!


Koliko je poznato, do sada se nitko nije odvažio na takvo putovanje.


Ova šetnja može biti pomalo i opasna zbog toga što su neka od područja u ratnom sukobu, dok negdje vladaju vizna ograničenja, a tu su i česte temperaturne promjene koje predstavljaju izazov za organizam.